2011. május 12., csütörtök

Gátszakadás egy törökországi ezüstbányánál


Átszakadt fala az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszere egyik gátjának az anatóliai Kütahya tartományban. A cég munkásai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a cianid tartalmú zagy bejutását a gátrendszer legalsó részébe, ahonnan az kijuthatna a környezetbe is. Frissítés: A következő napokban komoly esőzés várható a térségben, így még nagyobb a veszélye egy cianid-katasztrófának.
Az anatóliai hírügynökség beszámolója szerint a gátszakadás szombaton történt Törökország nyugati részén, a Kütayha várostól 34 km-re levő Gümüş falu közelében. A cég munkatársai most a gátrendszer megerősítésén dolgoznak.
A beszámolók szerint a gátrendszerben mintegy 15 millió köbméter cianid található, amely 150-szererese a 11 évvel ezelőtti nagybányai ciánszennyezés során a Tiszába és mellékfolyóba kijutott mennyiségnek.
A helyi környezetvédők aggódnak a helyzet miatt. A Török Mérnöki és Építész Szakszervezet (TMMOB), Környezetmérnöki Kamara és a Greenpeace is a kolontári vörösiszap-szennyezéshez hasonló katasztrófa veszélyére figyelmeztet, és követelik az üzem azonnali, teljes mértékű leállítását. A Greenpeace értesülései szerint ugyanis nem állíták le az üzem minden tevékenységét. A TMMOB szerint a cianid felhasználásával történő bányászat minden esetben halált, éhezést és szegénységet von maga után.
A környezetvédelmi minisztérium munkatársai szerint nem történt ciánszennyezés.
Vasárnap mintegy 250 fő gyűlt össze Aliköy, Dulkadir, Gümüş, Kızılcakaya és Köprüören településekről a létesítmény előtt, tiltakozva egy esetleges ciánszennyezés kockázata ellen. A hatóságoktól azt követelték, hogy tegyenek meg mindent, egy a kolontári vörösiszap katasztrófához hasonló baleset megelőzése érdekében.
A Today's Zaman beszámolója szerint válságcsoportot hoztak létre a gátszakadás után a tartományban. A tartomány kormányzója tiltakozó lakóknak azt mondta, hogy ellenőrzésük alatt tartják a gátrendszert. Ugyanakkor felvetette, lehetséges, hogy ki kell majd telepíteni a környékbeli falvak lakosságát.
Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke, aki a helyszínen járt, arról számolt be, hogy egy esetleges katasztrófa következményei beláthatatlanok lennének. Minden attól függ, hogy a gátrendszer alsó darabja kibírja-e a rá nehezedő terhelést. Amennyiben átszakadna a legalsó gát is, többszázan meghalhatnának, és ez véget vetne a földművelésnek is a térségben. Taşdemir a lakosság mielőbbi kitelepítését sürgeti.
Az Eti Silver gümüşi vállalatának elnöke, Vahit Yıldız ugyanakkor tagadta a veszély mértékét. Állítása szerint nincs veszély. Új gátat építenek, és a cianid tartalmú zagyot átrakják abba.
A helyi lakosság viszont rendkívül aggódik. Ők azt hallották, hogy a legalsó gát három óránként 1 cm-t mozog előre. Egy hónappal ezelőtt már volt szivárgás, és akkor további négy vagy öt méterrel toldották meg a gátat.
A zagytározó területe 110 hektár, 1985-ben helyezték üzembe.
Frissítés (kedd, 16.45.)
A Hurriyet Daily News arról ír, hogy a következő három napban végig esni fog Kütahya tartományban, amelynek következtében a cianid tartalmú zagy túljuthat a gáton.
Az előrejelzések szerint a környéken holnap a sokévi átlagnál ötször több eső várható, aminek következtében nagy az esélye annak, hogy a legalsó gát is átszakad, ezzel komoly ciánszennyezést okozva a térségben. Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke ezért a környék azonnali kitelepítését sürgeti.
(GAIA Sajtószemle)
Források:
- Cyanide dam collapses in western Turkey (Hurriyet Daily News)
- Environmental disaster looms in Kütahya after tailings failure (Today's Zaman)
- Turkey's Kütahya at major risk from potential cyanide spill, experts say (Hurriyet Daily News)
- Kütahya on alert against cyanide release after collapse of tailings dam (Sunday's Zaman)
- Heavy rain in Kütahya could turn dam failure into 'fatal catastrophe' (Hurriyet Daily News)


Ciánszennyezés fenyeget Törökországban?


Ciánszennyezés veszélye fenyeget az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó törökországi zagytározónál. Az anatóliai Kütahya tartományban található három szakaszból álló gátrendszerének két gátja átszakadt a hétvégén. A szakértők szerint bármikor átszakadhat a harmadik gát, főleg, hogy napokban komoly esőzés várható a térségben.
Tegnap reggel arról számoltunk be, hogy átszakadt fala az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszere egyik gátjának az anatóliai Kütahya tartományban. A Hurriyet Daily News tegnap délután viszont már azt írta, a hétvégén két gát is átszakadt.
Tahir Öngör geológus mérnök szerint a harmadik gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A legrosszabb esetben a cianid- és nehézfémtartalmú zagy a Sakarya folyón keresztül akár még a Fekete-tengerbe is bekerülhet.
A lap azt is írja, hogy a következő három napban végig esni fog Kütahya tartományban, amelynek következtében a cianid tartalmú zagy túljuthat a gáton.
Az előrejelzések szerint a környéken ma a sokévi átlagnál ötször több eső várható, aminek következtében nagy az esélye annak, hogy a legalsó gát is átszakad, ezzel komoly ciánszennyezést okozva a térségben. Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke ezért a környék azonnali kitelepítését sürgeti.
(GAIA Sajtószemle)
Forrás:
- Heavy rain in Kütahya could turn dam failure into 'fatal catastrophe' (Hurriyet Daily News)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése