2010. október 12., kedd

Jézus ösvény 13 km-es zarándokút 4 települést érint, és halad keresztül rajtuk.

A kolontári „kis Szentföldet” is elsodorta a vörösiszap lavinája

A Kolontárt és Devecsert elöntő vörösiszapos sárlavina elöntötte a somlói zarándok¬ösvényt is, továbbá Jelen információnk szerint megrongálódott mind a Betlehemi Barlang (Kolontár), mind a Názáreti Ház (Devecser, Papkert). A lavina a „Jordán” mentén zúdult végig Kolontártól Devecserig, feltehetően elsodorva Mária Kútját. Az eddig elhunyt négy személy (két felnőtt, két kisgyermek) lelkiüdvéért október 5-én 17 órakor Devecserben mondott engesztelő szentmisét Mód Miklós plébános.

Számos országban készítették el a szentföldi zarándokhelyek kicsinyített mását, hogy aki nem tud elutazni oda, az is valamiképp meglátogathassa a „Szentföldet”. Itthon ezt éppen Kolontár és Devecser közt alakították ki, az október 4-én, a devecseri zagytározó gátszakadása következtében lezúduló sárlavina azonban elsodorta az egészet, mivel éppen az útjában álltak a szent helyek másolatai.
Mint azt a Magyar Kurírnak Mód Miklós plébános elmondta, a Betlehemi Barlangból és még egy helyről valószínűleg majd ki kell merni az iszapot, több melléképület összedőlt, amelyeket majd újjá kell építeni, és minden más állomást le kell pucolni majd, továbbá az egész területen ki kell cserélni a talajt. A szállások közül csak egyet érintett a katasztrófa, a többinek nem esett baja. Mindazonáltal a zarándokút helyreállításával még nem foglalkoznak, hiszen nyilvánvalóan számos más teendő élvez elsőbbséget.
Magyar Kurír

Jézus ösvény

A Jézus ösvényről szóló legfrissebb információk a www.jezusosveny.hu weboldalon olvashatók!

Ez a 13 km-es zarándokút 4 települést érint, és halad keresztül rajtuk. Ez a négy település Kolontár, ahol a betlehemi barlang található, ami Jézus születésének helye. Kolontár és Devecser között Mária kútját tekinthetjük meg. A következő állomás Devecserben a Lelki Egészség Szolgálatnál a Jézus gyógyításairól szóló kiállítás, majd Jézus nyilvános működése a Családok házában, szintén kiállítás formájában, és a názáreti ház a papkertben, ahol Jézus a csendes éveit töltötte szüleivel. A következő település Borszörcsök, ahol a kálvária kápolna és fából faragott stációk tekinthetők meg. Elindulva a Somló hegyre 4 szoborcsoport vezet bennünket az öröm útján, és felérve a hegytetőre a "Jézus él!" táblát láthatjuk, majd a nagykeresztet és Szent István szobrát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése