Ha tiszteletreméltó, szent vallásunkat megismerted, akkor magadat is meg kell ismerned.
Emberként két természeted van, lélekből és testből vagy összerakva. Egy és ugyanaz az Isten, lelked és tested teremtője. Lelkednek szabad akarata van. Lelked Isten legszebb műve, teremtőjének képmása. Halhatatlan, mert Isten halhatatlansággal ruházta fel. Jótevőjének köszönheti, hogy értelmes, elpusztíthatatlan lény lehet. Meg van a képessége, hogy azt tegye, amit akar.
Tanuld meg ezt is: Amíg a lélek nem jött erre a földre, nem volt bűne! Amikor e világra jöttünk, bűn nélküliek voltunk. Most azonban szabad akaratunkból követünk el vétkeket.

A lélek halhatatlan, és minden lélek hasonló a többihez, mind a férfiaké, mind a nőké; csak a test részei különbözőek. Nincs a lelkeknek olyan osztálya, mely természeténél fogva vétkezik, és egy másik osztálya, amelyhez tartozó lelkek természetüknél fogva igazak, hanem az egyik is és a másik is szabad akarat alapján történik.

Ugyan az ördög mást próbál neked bebeszélni, de nincs meg a hatalma, hogy bármelyik lelket akarata ellenére valamire kényszerítse. Parázna gondolatokat ébreszthet benned: amiket ha akarod, elfogadsz, ha nem, akkor visszautasítasz. Ha ugyanis paráznaságot kényszerűségből is elkövethetnél, akkor milyen jogon készíthetne Isten számodra a pokolban helyet? És ha szükségszerűségből és nem önként gyakorolnál igazságosságot, akkor milyen jogon készíthetne neked Isten kimondhatatlanul szép koronát?

(forrás: www.kath.net – 2023. március 29.)
https://www.katolikus-honlap.hu/2401/cirill.htm