2023. január 11., szerda

A statisztika szerint

 

A zsinat után az Egyház új tavaszát várták, a reformált liturgia révén fiatalokkal akarták (?) feltölteni a templomokat, de több mint ötven év alatt a tavasz csak nem érkezett meg, és a templomok sem akarnak megtelni.

“Hja, kérem, ettől szenved minden keresztény felekezet, senkit sem hagyott érintetetlenül a szexuális forradalom és a jóléti társadalom.”

Tényleg?

Az Egyesült Államok statisztikái a fő keresztény “irányzatok” tagjaira jellemző heti rendszerességű templomlátogatások alakulásáról az elmúlt ötven évben (forrás: Ryan Burge twitter-oldala)

Az evangelikálok sosem látott magasságokban (47%), a fekete protestánsok és a főiránynak számító protestánsok nagyjából szinten maradtak, azaz a vasárnapi összejöveteleiken való részvételben is lekövették a népességszám emelkedését. Érdekes, hogy bár a protestánsoknál nincs miselátogatási kötelezettség, de “korunk kihívásai” ellenére láthatóan mégsem hat rájuk az (anti)kulturális gravitáció.

Szemben a katolikusokkal, akiknél a 1972-ben jellemző 45%-os vasárnapi misén való részvétel 2021-re lecsökkent 18%.-ra. De talán püspökeik mégsem voltak elégedettek a csökkenéssel, ezért bezárták a templomokat. Hogy ezzel lendületesebbé tegyék a csökkenést, leszálló ágból szabadeséssé… Tényleg korunk kihívásai lennének az okai a csökkenésnek?

“Nem baj, mert a minőségi keresztények maradnak meg, a többi meg menjen Isten hírével!”

Tényleg?

Mert úgy tűnik, hogy a katolikusok nem különböznek a nem katolikusoktól az Egyház tanításának komolyan vételében – és ez az arányok alapján a maradókra is igaz. Legalábbis a fogamzásgátló szerek és módszerek alkalmazásában biztos nem.

Különböznek a fogamzásgátlók használatában a katolikusok a nem katolikusoktól?

Azt a fránya tavaszt csak nem akarja idefújni a Zsinat Szelleme. Nosza, toljuk ezerrel mi magunk! Ha eddig nem jött be, majd ezután be fog…

 

https://invocabo.wordpress.com/2023/01/11/a-statisztika-szerint/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése