A híres párizsi Notre-Dame-székesegyházat, amely 2019-ben tűzkárt szenvedett, felnőttek óvodájává alakítják át.

A Telegraph.co.uk (november 26.) hozta nyilvánosságra a hivatalosan "felújításnak" titulált terv részleteit. Ez magában foglalja a gyóntatószékek eltávolítását, hang- és fényeffektusok telepítését, oltárok és szobrok leselejtezését.

Egy "felfedezőút" vezeti majd a látogatókat 14 tematikus "kápolnán" keresztül, amelyekben például Afrika és Ázsia szerepel, és egy, a környezetvédelemnek szentelt "kápolnában" végződik. Zavarba ejtő művészeti falfestmények borítják majd a falakat, a hang és a fény pedig "érzelmi térként" szolgál majd. A szentírást idegen nyelveken, köztük mandarinul sugározzák majd a falakra.

Párizs érseke, Michel Aupetit kijelentette, hogy a székesegyházat "a 21. századba viszik, miközben megőrzi saját identitását a keresztény hagyomány szellemében". Más szavakkal: A székesegyházat szekularizálják.

Aupetit megbízottja a roncsolással kapcsolatban Gilles Drouin atya. Ő "lehetőséget lát arra, hogy újra értelmezzük a teret" egy "világos elvvel: olyan helyet akarunk, amely liturgikus és mindenki számára nyitott" - kivéve természetesen a katolikusokat és a hívőket.

A neves építész, Maurice Culot látta a terveket, és a projektet "a Notre-Dame-ba belépő Disneylandnek" nevezte. Számára "ez egyfajta vidámpark, nagyon gyerekes és triviális, tekintve a hely nagyságát".

A "gyerekes" és a "triviális" a zsinat egyház két védjegye.

https://gloria.tv/post/nx4HLSqBcDjZ1AkkYWSSSEmJe