2015. február 27., péntek

Milliókat kapnak a sterilizált amerikaiak

Pont kerülhet egy évek óta húzódó jogi vitára az Egyesült Államokban. Virginia beleegyezett, hogy kártérítést fizet azoknak, akiket erőszakkal sterilizáltak az államban 1920 és 1970 között.
Virginia csak egy volt a 30 amerikai állam közül, ahol a huszadik században erőszakkal tették meddővé azokat, akiket alkalmatlannak találtak a gyereknevelésre, vagy pedig pszichés betegségük volt.

Afro-amerikaiak és nők

Az Egyesült Államokban összesen 65 ezer embert sterilizáltak ily módon, ötödük afrikai származású volt. Az érintettek kétharmada nő volt, akik egész más miatt feküdtek be a kórházba, és csak utólag tudták meg, hogy ezt a műtétet is elvégezték rajtuk.
Hasonló programot több más országban is végeztek, például Svédországban, Kanadában és Japánban – írta a BBC.

Fejenként 25 ezer dollár

Virginia már 2001-ben bocsánatot kért az egykori áldozatoktól, akik közül már csak 11-en vannak életben. Most fejenként 25 ezer dollárt, azaz 6 millió 700 ezer forintot fizet nekik.
„Nem lehetett családom, mint bárki másnak. Elvették a jogaimat” – mondta az AP hírügynökségnek egyikük, a 87 éves Lewis Reynolds.
Virginia a második állam, amely kártérítést fizet sterilizáció miatt. Két éve Észak-Karolina ítélt meg fejenként 50 ezer dollárt, azaz 13 és félmillió forintot az áldozatoknak. Ott jóval több, körülbelül 1800 embert érintett a döntés.

Serdült Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése