2014. november 5., szerda

Hamis proféta: A 75 éves püspök menjen nyugdíjba!

Kötelező érvényűvé vált az egyházmegyéket és más hivatalokat vezető püspökök nyugdíjba vonulásának 75 éves korhatára a katolikus egyházban – közölte Ferenc pápa döntését szerdán a Vatikán.
Az egyházi nyugdíjintézkedés a L’Osservatore Romano szentszéki napilap szerdai számában való megjelenéssel lépett hatályba. A korhatár eddig is 75 év volt, de az életkor betöltésével nem volt kötelező a nyugdíjba vonulás, a pápa vagy elfogadta a püspökök nyugdíjazási kérelmét, vagy visszautasította.

De mindenről!

A nyugdíjba vonulással egy időben a püspököknek minden más addig betöltött országos szintű feladatukról is le kell mondaniuk. A kötelező nyugdíjazás a segédpüspökökre, valamint a római kúria hivatalait vezető bíborosokra is vonatkozik.
Ferenc pápa korábban a kispapképzést kritizálta
Ferenc pápa szerint a papi hivatásra készülő fiatalokat nem lehet pusztán a tiltásnak és a szabályok merev betartásának a szellemében oktatni, mert akkor a hívek helyett saját karrierjükkel foglalkozó „kis szörnyetegeket” nevelünk. RÉSZLETEK

Érdekes módon XVI. Benedek pápa szintén nyugalmazással távozott hivatalából.
A Vatikán honlapján közölt pápai dokumentum hét pontban módosítja a püspöki szolgálatra és nyugdíjra vonatkozó eddigi egyházi rendelkezéseket. A dokumentum vatikáni bemutatásán elhangzott, hogy Ferenc pápa a vatikáni reformmal megbízott bíborosi tanács javaslatait követve tette kötelezővé a 75 éves korhatárt. Az egyházfő ezzel módosította a római kúria működését szabályozó Pastor Bonus apostoli konstitúciót is, amelyet II. János Pál vezetett be 1988-ban.

Bárkit lemondathat Ferenc pápa

Újdonságnak számít az is, hogy mostantól „rendkívüli esetekben” az egyházfő felszólíthatja a püspököt a pásztori szolgálatról való lemondásra. Elemzők szerint ez felér a távozásra való kényszerítéssel. Eddig az egyházfő ha ezt szükségesnek találta, csak arra kérhette meg a püspöktársát, hogy fontolja meg a lemondását.
„Püspöknek lenni nem kitüntetés, hanem szolgálat” – hangoztatta a pápa szerdán a Szent Péter téren tartott általános audiencián.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése