2014. március 28., péntek

Lepatkányozta XVI. Benedeket, felfüggesztették a vatikáni tudósítót

Felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót a The Tablet című brit katolikus hetilap. Munkatársuk ugyanis rágalmazó kifejezésekkel illette XVI. Benedek nyugalmazott pápát a privát Facebook-oldalán. A Vatikánnal és az egyházzal foglalkozó olasz sajtó megdöbbenéssel fogadta Robert Mickens tevékenységét.
A hírt a The Tablet honlapja pár sorban közölte. Azt írták, vizsgálat indult az újságíró ellen.
A vatikáni sajtóközpontban tekintélyes tudósítóként ismert Robert Mickens a név első betűit levágva – patkánynak (Rat) nevezte Joseph Ratzingert (XVI. Benedek nyugalmazott pápát), és minél előbbi temetést is kívánt neki. Ezenkívül negatív megjegyzéseket tett II. János Pálra is, akit az egyház április 27-én avat szentté.
"Milyen tájékoztatást kaphattak a brit katolikus olvasók XVI. Benedek pápasága éveiben Robert Mickenstől?" – kérdezte blogján Marco Tosatti, a La Stampa című olasz napilap vatikáni szakértője. „Ha az ilyen vatikáni tudósítók az egyház és a nyugalmazott pápa barátainak számítanak, milyenek lehetnek az ellenségei?"
A XVI. Benedek pápasága utolsó hónapjaiban kirobbant botrányokról (egyebek között az egyházfő komornyikja általi kiszivárogtatásokról, a Vatileaks-ügyről), továbbá az egyházfő tavaly februári lemondásáról és a Ferenc pápát megválasztó konklávéról Robert Mickens tudósított, nemcsak a The Tablet oldalain, hanem több európai és nemzetközi médiumnak nyilatkozva is. 
A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók és hírportálok követelik Robert Mickens kizárását a vatikáni sajtóközpontból, és azt kérdezik, hány "kétszínű tudósító" van még közöttük. "Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?" – kérdezte Tosatti. Más arra vár választ: "Mickens ostobaságból adta-e ki magát a Facebookon, vagy azt hitte, hogy neki mindent szabad?"
(MTI, origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése