2014. március 8., szombat

Ferenc pápa nem zárja ki, hogy ő is lemond (kezdődik a maszatolás!!!)

Ferenc pápa szerint „mások is követhetik” XVI. Benedek pápa példáját – a katolikus egyház vezetője bevezetné a „nyugdíjas pápák” intézményét. Az olasz Corriere della Sera című napilapnak adott interjúban a pápa szót ejtett tinédzserkori barátnőjéről, valamint egy fura szokásáról is: állítása szerint minden hónapban felhív egy 80 éves özvegyet, hogy beszélgessen vele.
Ferenc pápa szerint a katolikus egyháznak hivatalosan engedélyeznie kellene a „nyugdíjas pápák” aktív szerepvállalását, amivel a pápa meglebegtetette annak a lehetőségét, hogy egy napon ő maga is követheti elődje, XVI. Benedek pápa példáját, aki egészségi okokra hivatkozva nyugdíjba ment. XVI. Benedek precedenst teremtett, 600 éve nem mondott le pápa a hivataláról, hanem haláláig betöltötte a posztot. „Benedek az első, de lehet, hogy lesznek mások is, amit még nem tudunk” – közölte Ferenc pápa az interjúban.
A pápa arról is beszámolt, hogy időről-időre felhívja azokat az embereket, akik írnak neki – köztük havonta egyszer egy 80 éves özvegyasszonyt is. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy fiatal korában, miközben egy szemináriumon szolgált, „beleszeretett” egy lányba.
A pápa az interjúban csodálóinak is beszólt: arra kéri az embereket, hogy ne építsenek köré személyi kultuszt. A pápára Supermanként tekinteni elég „kellemetlen” neki – mondta.
Az interjúban Ferenc pápa méltatta elődje, XVI. Benedek fokozatos újbóli jelentkezését – holott XVI. Benedek pápa azt állította, hogy el fog tűnni a nyilvánosság elől, és életét az imádkozásnak fogja szentelni. XVI. Benedek meleg fogadtatásban részesült a bíborosok részéről is, amikor meglepetésszerűen megjelent a Szent Péter Bazilikában februárban megtartott bíboros-választó konzisztóriumon.
XVI. Benedek 2013 februárjában, 85 éves korában mondott le, ezzel 600 év elteltével ő lett az első pápa, aki otthagyta hivatalát.
Ferenc pápa véleménye szerint a „nyugdíjas pápáknak” a visszavonult püspökökhöz hasonló aktív szerepet kéne betölteniük, ugyanis a 75 éves korukban nyugdíjba vonult főpapok gyakran tovább is képviselik az egyházat. „Egy érdemes püspök intézményes pozícióban van” – közölte a pápa, majd hozzátette: a pápáknak is így kell járniuk.
Ferenc pápa szerint elődje „diszkrét, alázatos, és nem akar zavart kelteni,” de hozzátette: „beszélgettünk, és úgy döntöttünk: jobb lenne, ha emberek közé menne és részt venne az egyház életében”.
Ferenc pápa az interjúban bizalmas részleteket is elárult életviteléről. Mikor a lap megkérdezte: volt-e valaha szerelmes? A pápa válaszában elismerte: 17 éves korában volt egy barátnője. „A szemináriumon egy lány elcsavarta a fejemet, ezek azonban fiatalkori dolgok voltak, és az esetet megbeszéltem a gyóntatómmal” – mondta.
Amikor arról kérdezték, szokott-e telefonálni, azt felelte: „ha valaki telefonál, az azért van, mert beszélgetni akar, kérdése van, vagy tanácsot kér”. Kiemelte, hogy van egy 80 éves özvegyasszony, aki elvesztette a fiát, és akit havonta egyszer felhív. „Az özvegyasszony boldog, és én ilyenkor pappá változok, amit szeretek” – tette hozzá.
A gyerekmolesztálási ügyek miatt a katolikus egyházat sújtó ENSZ-vizsgálatra reagálva Ferenc pápa meghökkentő választ adott: „a katolikus egyház valószínűleg az egyetlen olyan nyilvános intézmény, amely áttekinthetően és felelősséggel kezelte a kérdést”. „Senki nem tett többet, mégis csak az egyházat támadják” – vágott vissza.


atv.hu / The Telegraph

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése