2014. január 4., szombat

Piacgazdaság (mj. Lesz lejjebb is, ha nem tudjuk felismerni a szeretetet...)


„Egy férfit keresek, aki az első lesz az életemben. Ár: 3,5 millió forint.” Az interneten százával találni ilyen hirdetést. „Húsz éves lány vagyok….városból, karcsú, zöldszemű, szőke, 168 centiméter, 52 kilogramm. Szép, csinos.” „Gondozott, jó humorú fiatalembert keresek, aki átéli velem az elsőt. Csak komoly válaszokat várok…. város környékéről.” „Editnek hívnak, 16 éves vagyok, sürgősen pénzre van szükségem. Zöld szemű, barna hajó lány vagyok, 170 centiméter magas, 52 kilogramm. Gyors választ várok az e-mail címemre.” Elég, ha az interneten beírjuk a keresőbe az adott ország nyelvén, hogy „eladom a szüzességem” és több száz hasonló hirdetés jelenik meg.
Vajon miért adnak fel fiatal lányok ilyen felhívásokat száz számra? A sajtó utánament a dolognak. Több tucat hirdetésre válaszoltak, megkérve, hogy az érintett írja meg, miért árulja a szüzességét. A válaszok közül:
„21 éves vagyok, egyetemre járok. Egy nagyváros szupermarketjében dolgozom, 110 ezer forintért. Nem könnyű megélnem. A szüleimtől nem akarok pénzt kérni. Néhány hete véletlenül akadtam egy ilyen hirdetésre a neten. Úgy gondoltam, hogy ez nem rossz megoldás arra, hogy gyorsan nagy pénzt keressek. Szűz végül is egész életemben úgy sem maradhatok.”
Egy másik: „Minden barátnőm túl van már az elsőn, én meg még nem. Volt néhány fiúm, de ezek nem voltak komoly kapcsolatok. Megtehettem volna egy véletlenül az utamba kerülő sráccal, valamilyen buliban. Lehetőség volt elég. Mi értelme lenne annak, hogy már túl vagyok rajta? A hirdetéssel elérem, hogy túl leszek rajta, és még keresek is egy csomó pénzt. Nem fogom elkölteni a pénzt cuccokra, mert lakásra gyűjtök” – magyarázza a 19 éves Jolán. Barátnője a szüzességéért 3,5 milliót kér. Azzal érvel, hogy ez egy különleges dolog, aminek ára van.
Vannak olyan lányok, akik egyfajta licitációt szerveznek a hálón. Kati magyarázza: „miért írjak két milliót, ha lenne olyan, aki többet is ad a szüzességemért, akár 3, vagy 4 milliót is. Ezért várok a legjobb ajánlatra. Nem kerget a tatár. Ha nem lesznek jó ajánlatok, lehet, hogy bele se megyek a dologba.”
A lányoknak azért a pénzen kívül is vannak feltételeik. „Kérem, hogy küldjenek fényképet. Nem tudom elképzelni, hogy valami öreg emberrel, vagy egy kövér fazonnal kelljen lefeküdnöm. Nem fontos, hogy a férfi szép-e, de gondozottnak kell lennie” – árulja el krédóját Nikolett.
A lányok arra is felkészültek, hogy mit mondjanak, ha valaki megkérdezi, honnan jutottak ilyen gyorsan ennyi pénzhez. Éva azt találta ki, hogy prémiumot kapott a munkahelyén. Barbara pedig, hogy nyert valamilyen szerencsejátékon. Annak még utána fog nézni, hogy hol lehet ilyen összeget nyerni.
Arra a kérdésre, hogy nem félnek-e, elmesélik: először a kiválasztott férfivel randit beszélnek meg nyilvános helyen. Csak a következő találkozón lehet szó egy szállodai szobáról.
A megkérdezett lányok szerint óriási az érdeklődés a pénzért vett első éjszaka iránt. Naponta több levél is érkezik az interneten. A legtöbben azonnal találkozót javasolnak. Az újságíró által ellenőrzésképpen feladott hirdetésekre érkezett nagy számú válasz megerősítette a lányok állítását. Már az első nap tucat levél érkezik. Hasonlóan a második nap is. A levélírók között vannak huszonévesek, de 60 éves is. Ilyen szövegekkel: „42 éves vagyok, stabil anyagi háttérrel, megengedhetek magamnak egy ilyen nagyságú kiadást. Nagyon fontos lenne számomra a teljes diszkréció”.
A megkérdezett szociológus szerint a korábban felmérhetetlen értékű szüzesség mára, a piacgazdaságban pénzben meghatározott értékké vált, mint számos más olyan dolog, vagy tulajdonság, amit évszázadokon át nem nagyon bocsátottak áruba. A magas összegek részben önigazolást jelentenek a lányoknak, bár lényegében szinte kizárólag gazdasági megfontolások vezérlik őket, mint mindenkit a piacgazdaságban.
A cikkben szándékosan nem írtuk meg, melyik országból való az információ. A hozzászólásokban lehet tippelni. Segítségül: Európai katolikus ország. A 10. helyes megfejtés után nyilvánosságra hozzuk az országot.


http://balrad.wordpress.com/2014/01/04/piacgazdasag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése