2013. december 11., szerda

Salacz Nadine: Jézus ajánlata


Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja
Evangélium Mt 11,28-30
Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.
Bevezető ima: Drága Jézus! Imádkozni készülök. Neked szentelem ezt a rövid időt a napomból. Légy velem, vezess engem! Küldd el Szentlelked, hogy neked tetsző módon imádkozzon bennem!
Kérés: Adj nekem szelídséget és alázatot!
1. Gyertek hozzám – én megkönnyítlek titeket. Ez nagyon vonzó ajánlat. Jézus segítséget kínál és enyhülést ígér a mindennapi küzdelmekben, a nehézségekben, a ránk nehezedő terhek alatt. Vajon miért nem rohanunk azonnal Felé? Akárkit megkérdezünk, mindenki mondja a sérelmeit, nehézségeit, keresztjeit, fáradtan vonszoljuk magunkat, alig van olyan ember a környezetünkben, aki mosolyog, jókedvű és azt mondja, hogy minden rendben van benne, vele, körülötte. Mi tart vissza bennünket? Elhisszük, amit Jézus mond nekünk? Komolyan vesszük Őt? Vagy legyintünk egyet és elintézzük azzal, hogy az élet nem habos torta, a nehézség hozzá tartozik, úgysem lehet rajta változtatni.
2. Vegyétek magatokra igámat... Ezt nem értem, az előbb még azt mondta, hogy megkönnyít, most meg azt mondja, hogy vegyem magamra még az Ő igáját is és akkor majd megtalálom a lelkem nyugalmát. Mi lehet ez az iga? Elsőre nem pozitív hangzású szó, mégis érdemes vállalni. Jézus mindig azt mondta, hogy az Ő követése nem könnyű feladat, keskeny az út, szűk a kapu, ami az örök életre vezet, le kell mondani önmagunkról, akaratunkról, el kell halni, mint a búzaszem a földben. Példát mutatott erre, ez megvalósítható.
3. Megtaláljátok lelketek nyugalmát. Ez a mondat legvonzóbb része. Előtte csupa olyan dolgot mond Jézus, ami nagyon magasra teszi a mércét, az ember elgondolkozik rajta, biztosan vállalja-e. De amikor az élet viszontagságai, a szenvedések meggyötörnek bennünket, mikor szembesülünk saját kicsinységünkkel és azzal, hogy nem rajtunk múlnak a dolgok, akkor ez az ígéret hangsúlyt kap és felértékelődik. A lélek nyugalma az a mélyből fakadó béke, amit semmi és senki nem vehet el tőlünk: az Isten irántunk való szeretete. Bármire képessé teszi az embert, többé nem zaklat az élet hullámverése, mert a lelkünket nem kavarhatják fel a megpróbáltatások. Jézus így könnyít meg bennünket.
Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, nagyon szeretlek. Sosem szeretnék eltávolodni a Te szeretetedtől. Ezért alakíts bennem szelíd és alázatos szívet, hogy mindig akaratoddal összhangban, Neked tetsző módon cselekedjek.
Elhatározás: Idézzük fel ma azt az eseményt az életünkben, amikor kézzel foghatóan és személyesen tapasztaltuk meg Isten szeretetét irántunk. Élesszük magunkban újra a hála és szeretet érzését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése