2013. november 25., hétfő

Szép új világ - a cél: kiütni egy vadidegent

Az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb, ám annál ostobább "játék" terjed, ami nagyjából abban merül ki, hogy az utcán bandákba verődve vadidegeneket ütnek ki (knockout). Egyetlen szabály van, akkorát kell ütni a járókelőre, hogy az eszméletlenül essen össze. Legutóbb pénteken ütöttek ki egy zsidó férfit Brooklynban.
 
Amerika szerte egyre több ilyen esetről lehet hallani, bandák a nőket, időseket sem kímélik. A brutális kiütéseket többen az internetre is feltöltik, ezért most joggal tartanak attól az országban, hogy ez lesz az új őrület, versengeni akarnak majd egymással a brutális utcai csoportok. 

Bárhol, bármikor 

A térfigyelő kamerák felvételein látható, nagyjából hogyan fest a játék. A fiatalok csoportokban vonulnak az utcán, aztán kihalt sikátorokban, vagy az üres utcán valaki hirtelen ráront áldozatára, és kiüti, aztán elrohan, mielőtt bárki értesíteni tudná a rendőröket. 
A hatóságoknak azért is van nehéz dolguk, mert a bejelentés ugyan egyre több, viszont az esetek teljesen véletlenszerűen történnek, sem napszakhoz, sem helyszínekhez nem köthetők. Egy St. Louis-i nőt például a múlt héten fényes nappal, a nyílt utcán ütöttek ki úgy, hogy eltört az állkapcsa, több műtéttel rakják majd helyre az arcát. 

Hogy kezdődött? 

A Knockout game-ként, bombingként és polar bearingként is ismert brutális játékot egy 1992-es gyilkossággal kapcsolatban említette először az amerikai média. Akkor egy massachusettsi egyetem norvég vendégdiákját, Yngve Rausteint és barátait támadta meg egy tizenévesekből álló társaság, a verekedés késeléssé fajult, Raunstein életét vesztette. 
New Jerseyben, Hobokenben még szeptemberben egy ilyen kiütés végzett egy hajléktalannal, vaskerítésre esett rá, nem lehetett megmenteni az életét. A tizenhárom és tizennégy éves fiatalok itt is hátulról támadtak a gyanútlan áldozatra. 
Annak is megvan a veszélye, ha a támadás áldozata visszaüt, esetleg fegyvere van. Idén februárban a tizenöt éves Demetrius Murphy, aki szintén kapcsolatba került a játékkal, egy betörésben vesztette életét, a megtámadott férfi fegyverével halálosan megsebesítette a fiút. 

Ázsiaiak, zsidók sincsenek biztonságban 

A jelentések alapján nem kizárt, hogy egyes városokban rasszista alapja van a támadásoknak, legutóbb pénteken, Brooklynban egy zsidó férfira támadt rá egy bandatag. Az áldozatnak nem lett komolyabb baja, a rendőröknek azt mondta, támadója és haverjai valamilyen játékról beszéltek, mielőtt jött az ütés. A támadót elkapták, de hétszázötven dolláros óvadék fejében kiengedték. Azzal védekezett, hogy nem ő ütött, különben is, zsidó barátnője van, úgyhogy nem rasszista. A helyi rendőrség előtt nem volt ismeretlen a jelenség, hét esetben indítottak nyomozást október óta, a környéken jellemzően zsidókra utaztak a bandák. 
A Missouri állambeli St. Louisban már évek óta terrorizálják a főleg afroamerikai fiatalokból álló bandák a lakosokat. Két éve egy hetvenkét éves vietnami férfi halt bele a támadásba, feleségével indult vásárolni, amikor lecsaptak rájuk. Akkor arról számolt be a helyi média, hogy a bandák tagjai időnként egymást próbálják kiütni poénból, ha ezt megunták, akkor keresnek egy vadidegent.
A vietnami idős férfi meggyilkolása után egy helyi ügyvéd beszélt olyan fiatallal, akinek a bandája már háromszáznál is több embert ütött ki az utcán. A csoport egyébként Knockout Kingsnek nevezi magát, ez alapján össze lehet rakni a jelenség motiváló erejét, a bandák egymással is versenyeznek, ki tud kiütni több embert,
A jelenségnek már saját Wikipedia oldala is van, itt hat halálos bántalmazást hoztak kapcsolatba a knockout game-mel, az itteni felsorolásban a legidősebb elkövető huszonegy éves. 
Az is valószínű egyébként, hogy sokan félelemből egyáltalán nem fordulnak a hatóságokhoz, ha rájuk támadnak az utcán, otthonuk közelében, ezért a felderítetlen esetek száma jóval több lehet. 

Mi lesz, ha elterjed? 

A közösségi média a legjobb csatorna arra, hogy a brutális játék népszerűvé váljon, ezért többen már attól tartanak, mi lesz akkor, ha az egész országra kiterjed az őrület. Részben ez már meg is történt. 
Pittsburgh, Washington, Philadelphia is olyan városok, ahonnan egyre több bejelentés érkezik a kiütéses játék miatt, ezért nem meglepő, hogy a törvényhozás már most lépni akar az ügyben. A múlt héten egy New York-i republikánus képviselő, Jim Tedisco törvénytervezetet nyújtott be, azt javasolta, hogy a játékban résztvevő fiatalkorú támadók felnőttként feleljenek bűneikért a bíróság előtt.
„Szörnyű, hogy a bandatagok azért csapnak le védtelen emberekre, hogy a barátaiknál bevágódjanak. A legveszélyesebb, hogy a csoportok minél több embert igyekeznek kiütni, hogy ezzel növeljék a hírnevüket" - véli Tedisco. 
Ray Kelly New York-i rendőrkapitány a hétvégén azt nyilatkozta a Yahoo-nak, annak is megvan a veszélye, ha a média és a törvényhozás kiemelten kezd foglalkozni a problémával. Egyes csoportok megpróbálnak majd beszállni a népszerű játékba, a rendőrségnél korábban többször láttak már ilyet.
Az amerikai Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács igazgatója, Will Marling úgy véli, korai lenne arról beszélni, hogy országos a jelenség, az esély viszont megvan rá, mert a tizenévesek azt látják, mennyire egyszerű elbánni egy magányos emberrel. A szervezetnek egyébként vannak tanácsai is, ha valaki fenyegetve érzi magát, ne kóboroljon egyedül, ha meg muszáj, még mindig át lehet menni az utca másik oldalára, ha gyanús alakok jönnek szembe.
(Lovasi Gergő, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése