2013. október 27., vasárnap

Egyházi válás a gyakorlatban

Olasz, lengyel, de indiai és zambiai házaspárok is a Szentszék legfőbb bírósági testületétől kérik házasságuk érvénytelenítését, mivel a vatikáni "válás" olcsóbb és gyorsabb - írta a Sacra Rotáról a konzervatív Corriere della Sera. Okok, statisztikák:
A szentszéki felsőbíróságként ismert Sacra Rota a "katolikus bürokrácia gépezetének egyik legzártabb és leghatalmasabb világa: ide érkeznek be az egész világon kötött egyházi esküvők érvénytelenítésére benyújtott végső fellebbezések, a helyi egyházmegyei bíróságok első és másodfokú ítéletei után..." - írta a konzervatív Corriere.

Egyházmegyék döntenek a nagyjáról

A napilap adatai szerint 2011-ben az egyházmegyék első és másodfokú bíróságain több mint 44 ezer házasságot érvénytelenítettek. Az Egyesült Államokban több mint 21 ezret, Olaszországban több mint kétezer-ötszázat. Itáliát Európában a katolikus Lengyelország és Spanyolország követte. Indiában 1413 házasságot érvénytelenítettek, Mexikóban 1998-t, az afrikai Zambiában pedig hetet. Ezekből a Sacra Rota "világméretű semmítőszéke" tavaly 1444 üggyel foglalkozott és 222 esetben hirdetett ítéletet. 1994-ben a Sacra Rotához érkezett ügyek száma még 640 volt.
 
Az egyházi bíróságokhoz való fordulás gyakori az egyházi házasságok számának csökkenése ellenére - mondta el Gian Ettore Gassani az olasz polgári válóügyvédek egyesületének elnöke. Hozzátette, az internet elterjedésével vették észre a templomban házasodott párok, hogy a vatikáni "válás" sokkal gyorsabb és sokkal olcsóbb mint például az évekig tartó és minimum ötezer euróba (másfél millió forintba) kerülő olasz civil bíróságokon való válás.

Hatósági áras az egyházi ügyvéd

Az olasz püspöki kar 2010-ben az árakat is megszabta: az egyházi ügyvédek honoráriuma 1575-2992 euró között mozoghat, és a rászorulók kedvezményt is kapnak. A Sacra Rotán 2012-ben lezárt ügyek több mint fele nem került semmibe a volt házaspároknak.
A házasság érvénytelenítése "nem a válás katolikus útja". A kudarcot vallott házasságok érvénytelenítése nem automatikus, csakis konkrét esetekben történhet meg - hangsúlyozta Massimo Del Pozzo atya, a Santa Croce római pápai egyetem kánonjogi professzora.
Az okok között szerepelhet a felek akarata ellenére kötött házasság, de a házasságok érvénytelenítésének leggyakoribb okai között van az impotencia, a munkamánia vagy az egyik házastárs érzelmi éretlensége is. Emellett elég erős érvénytelenítési indoknak számít az is, ha bármelyik katolikus házastárs azt állítja, hogy a másik fél akadályozza hitének gyakorlásában.
(MTI, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése