2013. szeptember 22., vasárnap

Meg kell reformálni a katolikus egyházat - ezt nem más mondja, mint Ferenc pápa, a hamis proféta

Ferenc pápa: reformok nélkül kártyavárként omlik össze az egyház

Meg kell reformálni a katolikus egyházat - ezt nem más mondja, mint Ferenc pápa, aki egy olasz lapnak adott interjújában mélyreható változásokat sürgetett. A pápa azt mondta, hogy "kártyavárként" összeomolhat az egyház, "ha nem találnak új egyensúlyt".

A nők fokozottabb bevonása, kevésbé megbélyegző hozzáállás a melegek, az elváltak és a terhesség-megszakítást választó nők irányában - ezt szeretné elérni Ferenc pápa, aki hosszú interjút adott egy olasz jezsuita lapnak.

Ebben azt fejtegette, hogy a világszerte több mint egymilliárd tagot számláló katolikus egyháznak el kell fogadnia, hogy reformra van szükség. Meg kell változtatni a hozzáállást, mert ha nem találnak "új egyensúlyt, akkor az egyház erkölcsi felépítménye kártyavárként omolhat össze."

A pápa "merészséget és bátorságot" kért azok irányában, akiket korábban elítélt az egyház - azokat említette, akik nem járnak misére, hátat fordítottak az egyháznak vagy közömbösek.

Arra a kérdésre, hogyan tekint az elvált és újra házasságot kötő vagy a homoszexuális katolikusokra, azt mondta:"kaptam leveleket homoszexuális személyektől, akik azt írták, hogy társadalmilag sebzettek, mert az úgy érezték, az egyház mindig elítélte őket. De az egyház nem akar ilyet tenni."

A témánál maradva a pápa azt is elmondta: egyszer egy provokatív kérdésre ezzel a kérdéssel válaszolt: "Vajon, amikor Isten egy meleg emberre néz, szeretettel jóváhagyja a létezését vagy elutasítja és elítéli őt? Mindig az emberre kell gondolni. Az életben Isten elkíséri az embereket és nekünk is ezt kell tennünk."

Ferenc pápa márciusi megválasztásakor még nem volt világos, hogy ilyen radikális módon szakítani akar elődje, a doktrínához határozottan ragaszkodó Benedek irányvonalán.

"Soha nem voltam jobboldali" - mondta az interjúban és hozzátette: fiatalabb korában autoriter és gyors módon hozott döntéseket, de ebből komoly gondjai fakadtak.

Az interjút a Civilta Cattolica olasz jezsuita lap szerkesztője, Antonio Spadaro írta a pápával folytatott három találkozója alapján. Spadaro bejutott a pápa lakosztályába is - Ferenc a 207-es szobát választotta a vatikáni Szent Márta házban - a cikk szerint spártai körülmények közt él. Spadaro egy ikont, egy feszületet és néhány szobrot látott otthonában.

"Ki Jorge Mario Bergoglio?" - kérdezte tőle, a pápa civil nevét használva.

"Bűnös vagyok. Ez a legpontosabb kifejezés" - válaszolta neki az egyházfő. Ugyan személetmód-váltást sürgetett, konkrét lépéseket nem vázolt fel például a nők szerepének bővítésére az egyházban. Ugyanakkor azt mondta: minden fontos kérdésben "szükség van a női intellektusra".

A pápa azt is elárulta: Dosztojevszkij, a történelmi regényeiről ismert Alessandro Manzoni és a költő Holderlin művei a kedvencei, szereti még Caravaggio és Chagall képeit, Mozart és Beethoven zenéjét, kedvenc filmje pedig Fellinitől az Országúton.
Szvetnik Endre, London

Inforádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése