2013. szeptember 18., szerda

Fekália nyomaira bukkantak a szentelt vízben

Fekália nyomaira bukkantak több osztrák templom és vallási kegyhely szentelt vizében, illetve ivóvízforrásában.

A templomokban és vallási kegyhelyeken vett vízmintáknak mindössze 14 százalékában nem találtak székletből származó szennyeződést a bécsi egyetem higiéniai és immunológiai intézetének kutatói, akik 21 szent kutat és 18 templom szenteltvízét vizsgálták meg Ausztriában – közölte a Reuters.

A vizsgálatok most bemutatott eredménye szerint egyik forrás vize sem ajánlható emberi fogyasztásra. A feltehetően az elégtelen higiéna miatt a vízbe kerülő fekália nyomain kívül ezekben a forrásokban a mezőgazdaságban használt nitrátokat és hasmenést okozó rovarokat is találtak.

Alexander Kirschner mikrobiológus szerint a szent kutaknak és a vallási kegyhelyek ivóvízforrásainak a középkorban kezdtek gyógyító hatást tulajdonítani, amikor a városokban élő emberek a rossz vízminőség miatt gyakran szenvedtek a hasmenéstől.

Ám ha egy védett, erdei forrás vizéből ittak, a tünetek megszűntek – tette hozzá a szakértő, aki szerint mára viszont a városi ivóvíz kitűnő minősége miatt a korábbi helyzet megfordult, és most a szent források tartogathatnak veszélyeket.

A vizsgálat eredményéről szóló összefoglaló javaslatokat is tesz a kockázatok elkerülésére, például a szentelt víz gyakori cseréjét ajánlják a templomokban. A Reuters azt is felidézte, hogy egy olasz pap nemrégiben egy szenteltvíz-adagolót talált fel, amellyel a hívők kezére lehet cseppenteni a vízből, és nincs szükség arra, hogy beledugják ujjaikat vagy kezüket a szenteltvíz-tartóba.
HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése