2013. július 23., kedd

Egy katedrális segélykiáltása

Santiago de Compostela székesegyháza nemcsak az észak-spanyolországi Galícia, hanem Spanyolország, sőt az egész kereszténység jelképe.
A konzervatív spanyol ABC csak egy szerény felhívást tett közzé, de meglepetésre a liberális El Mundo hosszan foglalkozott a csaknem ezer éves történelmi műemlék állapotával.

A katedrális állaga miatt - amelyet még a XI. század végén kezdtek építeni - sürgős beavatkozásokra van szükség. A Katedrális Alapítvány röviden így foglalta össze a segélykiáltás lényegét: „a katedrális nélkül nincs Camino, a Camino nélkül pedig Galícia is elveszíti lényegét.” Daniel Lorenzo, az alapítvány igazgatója elmondta, hogy hiába van évente hárommillió látogató, aki átlagban fél eurócentet hagy a perselyekben, az éves karbantartási költség meghaladja a négymillió eurót is. Ezért nemcsak az állam, hanem a vállalkozói szféra és a civil lakosság segítségére is számít az alapítvány. A Mecenatúra Terv révén enyhíteni szeretnék az állandó hiányt, és kisebb programok létrehozásával szeretnének gyűjteni minél több új támogatót. Az idén esedékes felújítás már augusztusban elkezdődne és a jövő év elején fejeződne be, amelynek során először a homlokzatot és a két harangtornyot hoznák rendbe. Florencio Domínguez, az alapítvány főadminisztrátora elmondta, hogy honlapjukon - www.ayudaalacatedral.es - már nemcsak hazai, hanem külföldi vállalkozók is jelentkeztek. Szükség is van rájuk, mert összesen 30 millió euróba kerül a teljes felújítás költsége.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése