2013. július 30., kedd

A hamis próféta riói apostoli látogatásának sajtó visszhangja

A Népszabadság (3.o.) Ferenc pápa nem ítéli el a melegeket, elváltakat, a Népszava (1.,12.o.) Ferenc pápa: ne diszkriminálják a melegeket címekkel, a Magyar Hírlap (6.o.) Ferenc pápa példa nélküli újítása főcímmel és Nem a melegekkel, a lobbikkal van a baj – mondta a katolikus egyházfő, aki szerint eljött a könyörület ideje az elváltaknak, a Magyar Nemzet (8.o.) Ferenc pápa az egyház átalakítója címekkel tudósítanak, kiemelve, hogy Ferenc pápa azon a „példátlan” kötetlen sajtóbeszélgetésen, amelyet a Rio de Janeiróból Rómába tartó repülőúton tartott, a vatikáni meleg lobbira vonatkozó újságírói kérdésre visszakérdezett: „Ha valaki meleg, az Urat keresi és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?” A pápa leszögezte: nem szabad diszkriminálni az azonos neműekhez vonzódókat, ezt a katolikus egyház is tiltja. „Ők a testvéreink” – mondta a Szentatya, hozzátéve: a probléma a lobbikkal van, nem az emberek esetleges vonzalmával. Sajnálatosnak mondta, hogy lobbik működnek a Vatikánban. Ferenc pápa szólt a külön élőknek és az elváltaknak az egyházba való visszafogadásáról is, hangoztatva, hogy velük szemben elérkezett a könyörületesség ideje.
A Népszabadságban (11.o.) Inotai Edit Papacabana címmel megállapítja: az üzenetek, amelyeket Ferenc pápa Brazíliában megfogalmazott, nemcsak a keresztényeknek szóltak, bárki értelmezheti őket a saját maga számára, kivált, hogy az egyházfő az örömöt is a fontos keresztény értékek közé sorolta. A cikkíró különösen figyelemre méltónak minősíti, hogy a pápa a magas rangú főpásztorokat és a szeminaristákat egyaránt arra buzdította, menjenek ki az utcára, ápoljanak közelebbi kapcsolatot a néppel és mondjanak le a fényűzésről, sőt még lázadása is buzdította őket, ha úgy éreznék, hogy „saját főnökeik” elvesztették a kapcsolatot a valósággal. Inotai szerint ezzel a pápa „jó politikusként” átvette és beolvasztotta a Vatikán által elítélt, Dél-Amerikában igen népszerű felszabadítási teóriát hirdetők érveit, anélkül, hogy magát a mozgalmat rehabilitálta volna. Ugyancsak fontos üzenete a pápának, hogy figyelmeztette a politikusokat: feladatuk a közjó, és nem néhány kiválasztott egyén érdekének előmozdítása, ez az etikus politizálás lényege. A szerző rámutat: „Egy ember, még ha történetesen a római pápa is az illető, manapság nem elegendő a világ megváltásához. De példának nem rossz. Jöhetnek a követők.”
A Népszavában (12.o.) Rónay Tamás Ferenc pápa meghódította Brazíliát címmel megállapítja: Rióban a pápát igazi sztárként fogadták. A cikk szerzője szerint komoly lelkiismereti válságot jelenthetett az egyház számára a felszabadítás teológiájának ügye. Az antikommunista Vatikán úgy érezte, egy „kommunista” áramlatnak nincs helye az egyházban. Másfelől azonban Rónay szerint nehéz lehetett eltekinteni attól a „nem is lényegtelen” „mellékzöngétől”, hogy mindaz, amit Krisztus hirdetett, közelebb áll egy szocialista, mint egy kapitalista világrendhez. A cikkíró leszögezi: „Ferenc pápa nem is tesz mást, mint visszatér a gyökerekhez, s éppen ez az, ami az egyház konzervatív köreit leginkább aggasztja. Azok a főpapok, akik még II. János Pál szellemiségét követik, teljesen mást tanultak, tapasztalhattak a lengyel pápától, már csak azért is, mert ő kezdeményezte a meglehetősen kemény fellépést a felszabadítás teológiájának képviselőivel szemben. XVI. Benedek emeritus pápa ezzel szemben teljesen apolitikus volt egyházfőként.” Rónay szerint Ferenc pápa üzenete a párbeszéd fontosságáról és figyelmeztetése, hogy a szegényekkel különösképpen törődni kell, nem csak a brazil politikusoknak szólt, hanem mindenkinek a világban. A cikkíró reméli, hogy az egyházfőnek „a párbeszédre s a szegények megsegítésére vonatkozó megjegyzéseire itt, Közép-Európában is felfigyelnek azok, akiket érint.”
A Magyar Nemzet itáliai újságokból idéz. Az olasz püspöki kar lapja, a L’Avvenire kiemeli: „A pápa rámutatott, az élet és az egyház szoros kapcsolatban áll egymással.” A Huffingtonpost.it hírforrás emlékeztet rá, hogy Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek szavai szerint cselekszik, aki lemondásakor a bíborosoknak mondott utolsó beszédében kijelentette, hogy az egyház csakis átalakulva él tovább, növekszik és ébred fel a lelkekben. Andrea Riccardi történész pedig a Corriere della Serában azt írta, hogy a pápa brazíliai sikere bebizonyította: népszerűsége nem csak Olaszországra korlátozódik.

(Magyar Kurír)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése