2013. július 20., szombat

3000 km-t gyalogol, hogy lássa a hamis prófétát


Majdnem háromezer kilométert gyalogol egy brazil férfi, hogy láthassa a július 23. és 28. között, a Katolikus Ifjúsági Találkozó alkalmából Rio de Janeiróba látogató Ferenc pápát. Négy hónappal ezelőtt a 37 esztendős Fabio Mateus otthagyta irodai állását az ország északkeleti csücskében található Ceará állam Trairi nevű apró városában, hogy útnak induljon dél felé. A férfi áthaladt már Pernambuco, Bahia és Minas Gerais államokon, több mint hetven várost és települést hagyott maga mögött. Út közben evangelizál...
Mateus a hét közepén már a Rio de Janeiro állambeli Petropolisban járt. A férfi előzetes felkészülés nélkül, hátizsákjába gyömöszölt tartalék sportcipőkkel, egy esőkabáttal, egy sapkával és felesége áldásával indult útnak március 15-én. A vállalkozását övező egyre nagyobb médiaérdeklődésnek hála az emberek egy idő után megálltak a forgalmas utak mentén haladó férfi mellett, hogy fényképeket készítsenek vele vagy ételt és italt adjanak neki.
Mateus, aki azért vállalkozott az erőt próbáló útra, hogy katolikusként hirdesse az igét, a Facebookon keresztül tart kapcsolatot a családjával, és seregnyi támogatót is nyert magának a közösségi portálon. A férfi hétfőtől péntekig naponta tíz órát gyalogol, átlagosan nagyjából 39 kilométert megtéve. Hétvégenként megpihen, hogy feltöltődjön és naplóba jegyezze élményeit - írta a Global Post amerikai hírportál.
Mielőtt Mateus elhagyta szülővárosát, a helyi plébános adott neki egy aláírt levelet, amelyben arra kérte az útjába akadó katolikus templomokat, hogy fogadják be a férfit. "Néhányan segítettek, de voltak páran, akik elküldtek. Olykor a fák közé kellett kifeszítenem a függőágyam, és az út mentén töltöttem az éjszakát, vagy ha szerencsém volt, egy kedves ember befogadott" - mondta Mateus, hozzátéve, hogy a hazaúton átadja magát a jól megérdemelt pihenésnek, busszal teszi meg a Trairibe vezető utat.
Több mint kétmillió embert várnak Ferenc pápa első külföldi látogatásának helyszínére. A brazil geográfiai és statisztikai intézet szerint 2000-ben a brazilok 73,6 százaléka volt katolikus. 2010-re ez az arány 64,6 százalékra esett vissza és ugyanezen időszak alatt az ország evangélikus lakosságának aránya 15,4 százalékról 22,2 százalékra növekedett.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése