2013. május 18., szombat

Moszkvában idén sem vonulhatnak a homokosok

Nem engedélyezi a május 25-re tervezett moszkvai homokos felvonulást az orosz főváros önkormányzata, amely szerdán értesítette döntéséről a rendezvény szervezőit.
Alekszej Majorov, az önkormányzat regionális biztonsági részlegének vezetője közölte, hogy a szervezők beadványát nem hagyták jóvá. A rendezvényt nem engedélyezik megtartani a Moszkva északkeleti részén lévő Szokolnyiki parkban sem, ahol nemrég - a londoni Hyde Park mintájára - kijelölték a szabad véleménynyilvánításnak fórumot biztosító helyet.
Majorov hangoztatta, a városi hatóságok továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az ilyen megmozdulásokat a társadalom kedvezőtlenül fogadja, és a megrendezésüket célzó minden törekvést meghiúsítanak.
Oroszországban egyébként 1993-ig még bűnügyi tényállásként kezelték az homoszexualitást és nemrégiben száz évre betiltották Moszkvában a homoparádékat.
(harcunk.info )


A grúzok és a ratyiparádé

Tbilisziben, Grúzia fővárosában több ezer felháborodott ember vonult fel a melegekkel szemben, akik a Homofóbia Elleni Világnap alkalmából vonultak. Az ortodox keresztényeket a papok vezették a melegek ellen; némelyeknél csaláncsokrok voltak, ezekkel próbálták a melegeket megcsapkodni. Az utóbbiak közül legalább tizenhatan megsebesültek.
buzik
Nem Szodoma és Gomorra
A tüntetőknél lévő transzparenseken ilyenek voltak olvashatók: “Nekünk nem kell Szodoma és Gomorra” illetve “A demokrácia nem jogosít erkölcstelenségre”. A ratyik csak erős rendőri védelem alatt tudtak elmenekülni a buszokhoz, amiken jöttek. Tavaly igazából még csak nem is jöttek, lefújták a felvonulást a várható lakossági reakciók miatt.
buzik2
A rendőrség a két csoportot szétválasztotta, bár három melegfelvonulót őrizetbe vett a közlekedés akadályozása miatt.
Oroszországban szintén több erőszakos esemény jellemezte a felvonulásokat. Szent-Pétervárott az ellentüntetők például üvegekkel és kövekkel dobálták meg az egyik melegekkel teli buszt.
(Z. Ribka-Hollandia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése