2013. április 25., csütörtök

Ellenzik a melegházasságot: ezrek csaptak össze a rendőrökkel Párizsban

A párizsi meleg negyedben pezsgővel és színes kosztümökben ünnepelték a francia parlament döntését. Az új törvény értelmében már júniustól szabadon házasodhatnak a homoszexuális párok. A jobboldali ellenzék ugyanakkor jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, a jogszabály megsemmisítését kérve. Francois Hollande elnök szerint a reformra büszke lehet a francia társadalom. Elismerte, hogy ezt még nem mindenki gondolja így Franciaországban, de szerinte ez a törvény hozzájárul az ország modernizációjához.

Igen, igen, igen – kiabálták a melegek házasságát engedélyező törvény hírére az utcára vonult tüntetők. Az új jogszabály lehetővé teszi a homoszexuális párok számára azt, hogy csecsemőket és gyermekeket fogadhassanak örökbe. A rögtönzött fesztivál a parlament döntését köszöntötte, ahol hangos vita után szavaztak a törvényről.

A párizsi törvényhozásban az ülést vezető elnök indulatos szavakkal kiutasította a teremből azokat az ellenzéki képviselőket, akik bekiabálásokkal tiltakoztak a jogszabály ellen.

„Kivezetné valaki ezeket az őrülteket az ülésteremből? A demokrácia ellenségeinek nincs helye a parlamentben. Vigyék már ki ezeket az őrülteket!” –kiabálta Claude Bartolone a nemzetgyűlés elnöke.

A szavazáson végül 331 igen szavazattal, 225 ellenében a képviselők elfogadták a vitatott jogszabályt. Ezzel Franciaország lett a világ 14. állama, ahol korlátozás nélkül házasodhatnak a homoszexuális párok.

A döntés mélyen megosztotta a francia társadalmat. A parlamenti szavazást követően több ezren tiltakoztak Párizsban. A demonstráció után néhányan összecsaptak a rendőrökkel is.

Franciaországban az elmúlt hónapokban több nagy létszámú demonstrációt tartottak a családok és a hagyományos értékek védelmében. A tüntetők azt kérték a kormánytól, hogy vegye figyelembe a társadalom véleményét az ügyben, és bocsássa szavazásra a kérdést.

A szocialista államelnök – aki választási kampányában ígéretet tett a melegházasság bevezetésére - elutasította ezeket a kezdeményezéseket.

 „Ez a reform kiszélesíti a homoszexuálisok jogait, nélkül, hogy bármit is elvenne másoktól. A reform a társadalom által kijelölt irányt követi és biztos vagyok abban, hogy a társadalom büszke lesz erre a döntésre, mert ez fontos szakasz országunk modernizációja során, hogy nagyobb szabadsághoz és egyenjogúsághoz jussunk” – mondta Francois Hollande francia elnök.

Az ellenzék az alkotmánybírósághoz fordult a törvény megsemmisítését kérve. A testületnek egy hónapja van a döntésre.

atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése