2013. január 2., szerda

Hitetekkel hozzájárultok, hogy szétáradjon a bizalom a Földön -- a pápa szavai a Taizéi találkozó fiataljaihoz

A következő évre azt a célt tűztétek ki magatok elé, hogy felszabadítjátok az Istenbe vetett bizalom forrásait annak érdekében, hogy megélhessétek azt a mindennapokban. Örülök, hogy ezzel bekapcsolódtok a Hit éve kezdeményezésébe, amely októberben kezdődött – fordult olaszul a fiatalokhoz a pápa. Emlékeztetett, hogy negyedik alkalommal kerül sor európai találkozóra a Taizéi Közösség szervezésében Rómában.
Angol nyelven folytatva beszédét a Szentatya utalt rá, hogy Roger testvér 70 évvel ezelőtt alapította a Taizéi Közösséget. Az egész világról fiatalok ezrei járnak továbbra is Taizébe, hogy életük értelmét keressék. A taizéi testvérek befogadják őket, hogy osztozzanak imáikban és lehetőséget nyújtsanak számukra az Istennel való személyes kapcsolat megtapasztalására. Ezeknek a fiataloknak Krisztus felé tartó utazása támogatására találta ki Roger testvér „A bizalom zarándoklata a földön” elnevezésű kezdeményezést. A béke és a kiengesztelődés Evangéliumának fáradhatatlan tanúja, az ökumenizmus buzgó előmozdítója Roger testvér minden Taizébe érkezőt arra buzdított, hogy váljon a szeretetközösség keresőjévé. Példáját követve mindannyian váljatok az egység üzenetének hordozóivá – kérte a fiataloktól a Szentatya. biztosította őket, hogy a katolikus egyház visszafordíthatatlanul elkötelezte magát a keresztények látható egysége felé vezető kiengesztelődés útja mellett. Ezt követően szeretettel köszöntötte a Szent Péter téren jelenlevő ortodox és protestáns híveket.

Franciául szólva a Taizéi találkozó fiataljaihoz a pápa felidézte Krisztus egy kérdését, amelyet tanítványaihoz intézett: „Hát ti kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Messiás, az élő Isten fia” (Mt 16,15-16). Krisztus mindannyiunktól választ vár erre a kérdésre, amelynek nem kényszerből vagy félelemből kell fakadnia, hanem a szabadságból – hívta fel a figyelmet a Szentatya. Erre a kérdésre válaszolva életünk erősebb értelmet lel. Ezekben a római napokban hagyjátok, hogy növekedjen szívetekben a Krisztusra mondott igen. Használjátok ki a rendelkezésetekre álló csendet a közösségi imák során. A hajnal csillagának kell felébrednie szívetekben, mert nem mindig van jelen. Alkalmanként a gonosz vagy az ártatlanok szenvedése kétséget, zavart kelt bennetek és a Krisztusra mondott igen nehézzé válhat. Ez a kétség azonban nem jelenti azt, hogy nem hívőkké váltok – hangsúlyozta XVI. Benedek a fiataloknak.

Németül folytatva beszédét azt kérte a jelenlevőktől, hogy ebben a küzdelemben ne veszítsék el bizalmukat. Isten nem hagy magára senkit és nem engedi, hogy bárki is elszigetelődjön. Megadja mindenkinek az egyház szeretetközösségének örömét és vigaszát. Hazatérve a fiatalok fedezzék fel, hogy Isten egyháza társfelelősévé teszi őket a hivatások sokszínűségében.

Végül XVI. Benedek lengyelül fordult a fiatalokhoz. A csend és az ének fontos helyet foglal el a közösségi imában. Krisztusnak énekelve megnyíltok a remény misztériuma felé. Ne féljetek megelőzni a hajnalt Isten dicsőítésében. Nem fogtok csalódni – mondta a pápa. Krisztus nem akar eltávolítani benneteket a világtól. Odaküld benneteket, ahol hiányzik a világosság, hogy elvigyétek azt másoknak. Arra kaptatok meghívást, hogy váljatok fénnyé a körülöttetek levők számára. Azáltal, hogy figyelmet fordítotok a Föld javainak igazságosabb elosztására és elkötelezitek magatokat az igazságosság és az új szolidaritás mellett, segítetek jobban megérteni a körülöttetek levőknek, hogy az Evangélium hogyan vezet el bennünket Isten és mások felé. Hitetekkel hozzájárultok, hogy szétáradjon a bizalom a Földön. Töltekezzetek fel a reménnyel – zárta a Taizéi találkozó fiataljaihoz intézett beszédét XVI. Benedek.
(radiovaticana.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése