2010. augusztus 7., szombat

Böjte Csaba: Gyere, építsük fel Szűz Mária csodaszép kertjét Csíksomlyón!

Olyan jó lenne, ha Csíksomlyón építhetnénk egy csodaszép kertet a Boldogságos Szűzanya tiszteletére. Egy olyan kertet, melyben Mária kézen foghatja a hozzá zarándokolókat, és a maga életútján hosszanvezetve tanítaná, vigasztalná, bátorítaná, hogy Szent Fiát követve mi is célba érjünk, és már itt, ezen a Földön boldogok legyünk.

Ezért arra kérem azokat, akik számára fontos, hogy Csíksomlyón a Szépszeretet Anyjának legyen egy imádkozásra, találkozásra alkalmas kertje, hogy segítsenek nekünk kitalálni, megtervezni és megépíteni ezt a kertet. Csíksomlyón a Szent István otthonunk mögött egy két hektáros szép fekvésű terület van, ezt szeretnénk átépíteni és a Napba Öltözött Anyánk tiszteletére szentelni.

Tudatában vagyok annak, hogy egy ilyen méltó emlékhely kialakítása sok időbe, energiába kerül, de valahol el kellene indulnunk, ezért most aug. 15. és 21. között egy lelkigyakorlatos munkahetet szervezünk a Szent István otthonunkban. Nagy szeretettel hívom azokat erre a hétre, akik szeretnének velünk együtt gondolkozni, imádkozni, dolgozni, hogy Mária otthonát a saját szíveinkben is, de a térben is, itt Csíksomlyón elkezdjük felépíteni. Nagyboldogasszony napján, aug. 15.-én reggel nyolc órakor a kegytemplomban kezdenénk szentmisével, majd a reggeli után ismertetnénk a feladatokat és megpróbálnánk azokat leosztani. Naponta lenne két elmélkedés Mária életéről. Elképzelésem szerint a jelenlevőket 15 csoportba osztanánk, mivel 15 állomása, udvara lenne a Máriás kertünknek, és minden csoport egy-egy udvart és az oda vezető utat kellene elkezdje szépen megterveznie, kiépítenie.

Az én javaslatom a következő lenne:

1. A találkozás udvara: Máriát felkeresi Gábor angyal a jó Isten nevében.

2. A szolgáló szeretet udvara: Mária találkozik Erzsébettel és Magnificatot énekel.

3. A születés udvara: Betlehemben Mária életet ad Szent Fiának.

4. A bujdosás udvara: Mária családjával Egyiptomban bujdosik.

5. A játék udvara: Mária csodálattal nézi a pajtásaival játszó Jézuskát.

6. A keresés udvara: a szent Család keresi a 12 éves elveszett fiát.

7. A Názáret-udvar: virágos, zöldséges kert, állatok, gyümölcsös.

8. A munka udvara: Szent József a kis Jézussal együtt dolgozott.

9. A kánnai menyegző udvara: Mária részt vesz Szent Fiával a lakodalmon.

10. A Jézusra figyelés udvara: Mária hallgatja a hegyi beszédet.

11. A megváltás útja: szeretnénk a keresztutat bekapcsolni Máriás kertünkbe.

12. Magyar népünk udvara: Szent István felkínálja koronáját Nagyasszonyunknak.

13. Imádság udvara: a kolduló barátoktól megtanultuk a rózsafüzér imádságát.

14. A jelenések udvara: Mária számtalanszor megjelent számunkra.

15. Önfelajánlás udvara: II. János Pál pápa a világot felajánlotta Máriának.

Természetesen minden jó ötletet, gondolatot nagyon szívesen veszünk, várunk. Azt szeretnénk, ha nem csak egy kis jelképes kertet építenénk, hanem egy olyan kertet, melyben az ide látogatok élete megváltozna, Istennel és az ö drága édesanyjával, a ma is köztünk élő Máriával való viszonya elmélyülne, kibontakozna. Azt szeretném, ha az egyes udvarok, mint kisebb – nagyobb oázisok le lennének határolva, cserjékkel, fákkal körülültetve, a meditáló emberek számára padokkal fel lenének szerelve. Milyen jó lenne, ha a kertet legalább ezer rózsatő és sok-sok más virág, cserje, fa tenné széppé, otthonossá. A növények az egyes udvarokat lehatárolnák, a zarándokoknak lehetőséget adnának arra, hogy csendes csoportokban elmélyüljenek, befelé forduljanak. Az egyes udvarokat összekötő sétányok funkcionálisak, és szépek kellene legyenek.

A lelkigyakorlatba be lehet fizikailag is kapcsolódni, beköltözve a Szent István kollégiumba, de azokat is szívesen várjuk, akik Csíkszeredából, vagy a környékről bejárnak. Aki nem tud személyesen jelen lenni, a Mária rádión keresztül is velünk lehet. Minden reggel nyolc órakor és este hatkor élő adásban egy-egy órára fogunk jelentkezni, szentmisékkel, sok szép Máriás verssel, személyes tanúságtétellel, rózsafüzér imádsággal. A www.magnificat.ro honlapon keresztül is nyomon követhetik a lelkigyakorlatunkat.

E szép álom megvalósulását akár imádsággal, vagy néhány rózsatővel, facsemetével, vagy anyagi adományokkal segítheted. Gyere és építsük fel a Szépszeretet Anyjának, Máriának csodaszép kertjét Csíksomlyón!

Szeretettel,
Csaba t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése