Törökország többek között egy új minarettel emelné a szigetvári várostrom 450. évfordulója alkalmából tervezett államfői találkozó fényét – írta szerdán az Index.
Idén van a Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékév, ennek alkalmából szeptember 7-ére nagyszabású nemzetközi találkozót hívtak össze a városba, melyen már biztosan ott lesz Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Az emlékév fényét pedig mi emelhetné jobban, mint Szigetvár várának felújítása.
Az Index értesülései szerint a törökök jelentős összeggel szálltak be a város környékének régészeti feltárásaiba, amely végül a türbe és az első török alapítású magyarországi település maradványainak megtalálását eredményezte. Nagyon szorgalmazták a dzsámi eredeti formájának helyreállítását, és azt is kitalálták, hogy a több mint 300 éve leomlott, csonka minaretet is felépítenék teljes magasságában. A török nagykövet szerint a minaret nem vallási épület lenne, hanem a vár turisztikai funkciója miatt lenne fontos a helyreállítása.
szig
Azért olyan fontos ez a törököknek, mivel az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb uralkodója, I. Szulejmán Szigetvár ostroma idején vesztette életét, és a nemrég feltárt síremlékben a szultán földi maradványait sejtik.
Állítólag a török fél hónapokkal ezelőtt L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárral tárgyalt, és tőle kapott szóbeli ígéretet a beruházás koncepciójának támogatására. Az Indexnek az államtitkár csupán azt erősítette meg, hogy az örökségvédelmi kérdésben a kormány még nem hozott döntést.
Január végén tárgyalják?
A felújításra nem hiába alapoznak a törökök: a meglehetősen lepusztult állapotban lévő szigetvári vár felkerült a Nemzeti Várprogram beruházási listájának első helyére.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere az Indexnek azt mondta, úgy tudja, hogy az egyik január végi kormányülésen foglalkoznak majd a vár ügyével. Erről ugyan még nincs pontos információ, csak ígéret, de a polgármester 1 milliárd forint körüli támogatásra számít. A város állami pénzből fizetné a Zrínyi emlékterem kialakítását, a két hosszanti várfal és a belső park felújítását, a világítás kiépítését, valamint a Várkapitány pince felújítását.
(MNO)