2013. október 14., hétfő

Ruhájuk alig van, botrányuk viszont annál több: a magukat szinte kényszeresen romlottnak beállító sztárok nem csak a saját életükkel játszadoznak: több százezer, értük rajongó tinédzsernek mutatnak akaratlanul is példát.



Forrás: AFP
Megszokottá váltak a botrányaik
Régebben még a szexfüggő, élvhajhász embereket nevezték hiperszexuálisnak, de manapság már inkább azokra a viselkedésjegyekre értjük, melyek egyes fiatal sztároknál fordulnak elő: alig valamit takaró ruhában öltögetik a nyelvüket, fogdossák magukat vagy a táncosaikat, és láthatóan mindent elkövetnek annak érdekében, hogy észrevegyük, ők bizony szexualitással bíró lények. Táncuk már nem különböztethető meg a bordélyok showműsoraitól, dalszövegeik hemzsegnek a káromkodásoktól, miközben dalaikat milliók hallgatják. Az MTV díjátadóján Miley Cyrus, akiért annak ellenére, hogy már nem tinilány, kislányok milliói rajonganak továbbra is, botrányosan lenge öltözékben jelent meg, és lejtett furcsa párzási táncot. Klipjeiben anyaszült meztelenül látható, s szinte minden nap címlapra kerül valamilyen erős szexuális tartalmú megnyilatkozásával.

Miley Cyrus is egy elmeprogramozot t. Mint a zeneipar nagy része. Ezzel az egyre jobban ránk erőltetett szexualitással pedig azt próbálják elérni, mint annak idején az 1960-as 1970-es években a droggal, hogy szokjanak rá az emberek, és még jobban torzuljon el a kultúra.
Miley Cyrus nincs egyedül
Miley azonban - akárhogy is igyekszik - nyomába sem ér Rihannának, aki faarccal nyúl magához szinte bárhol és bármikor, felöltözni nem igazán hajlandó, nap mint nap botrányos fotókat oszt meg magáról, nyíltan vállalja, hogy alkohollal és droggal él, s már sikerült megszereznie a pop mérgező hercegnője címet is. Láthatóan kiválóan megél abból az alaptézisből, mely szerint szexszel mindent el lehet adni.
Ami azonban a leginkább aggasztó, hogy ezt a viselkedést a 18, sőt, a 16 éven aluli kislányok is sokszor menőnek és követendő példának tartják. Dionne Taylor büntetőjogi szakértő szerint a botrányos viselkedésű sztárok rombolják az átlagos lányok önbizalmát. Szerinte ettől nemcsak a lányok önbizalma csökken, de tanulmányi eredményeikre és későbbi elhelyezkedésükre is hatással lehet.
A szupersztárság kevés: szexikon akarok lenni!
Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus egyetért a szakértővel: "A sztárok világában az utóbbi időben egyre jobban elharapózott a szexualitás. A tehetség, a sztárság, a szépség mellett még szexikonként is óhajtanak tündökölni. Ők nemcsak szupersztárok akarnak lenni, hanem szexszimbólumok is. Ennek következtében nem ritka, hogy olyan "szakértői véleményeket" osztogatnak fölényesen, amely az ő szexuális túlfűtöttségüket reklámozza, bár - őszintén szólva - ezek nem mindig fedik a valóságos szexualitásukat. Viszont olyan szinten kitárulkoznak a színpadon, mely sikeresen fokozza a népszerűségüket, és olyan kívételes nőnek állítja be őket, akikért a férfiak mindent megtennének.

Rihanna
Egy egészséges exhibicionizmus - természetesen - fontos a sztároknál, de az nem igaz, hogy ők bármit megtehetnek. Az önjelölt szexikonok tehetsége iránt érzett elismertség áttevődik egy "értéktelenebb" nemiség irányába, vagyis Rihanna és társai feláldozzák a tehetségüket a szexuális kisugárzásért, és ezért ambivalens érzéseket táplálnak fiatal rajongóikban. Mindent és bármit megtesznek a sikerért, ami azt jelzi, hogy intelligenciájuk nem áll a lehető legmagasabb szinten, és nem bíznak a saját tehetségükben, mivel túlzott testiséggel próbálják azt fűszerezni.
A tinédzserek pedig, akik amúgy is állandó konfliktusban állnak önmagukkal, a szülőkkel, a felnőttekkel, a világgal, és persze szépek, híresek és szexisek kívánnak lenni, odáig juthatnak a sztárok ilyen jellegű magamutogatása miatt, hogy elhagyva a tehetség iránti vágyat, elegendőnek tartják, ha a szexuálisan túlfűtött viselkedéssel tűnnek ki társaik közül. Megcéloznak egy olyan jellegű káros exhibicionizmust, amelyhez nem köthető semmiféle tehetség, és bekerülnek egy olyan társaságba, ami ez alapján a viselkedés alapján ítéli meg őket, és a jövőben - ha egy darabig pozitív érzéseket mozgósít is - előbb-utóbb értéktelen használati tárgyként kezeli őket. Nem ismerik meg a lelki, érzelmi kötődés szépségét, erkölcsi értékrendjük elferdül, és megharagszanak a világra, hisz ők is "csak" azt teszik, mint kedvelt ideáljaik és ők a sztárokkal ellentétben mégis elbuknak.
Így keverednek össze a még éretlen fiatalok fejében a hamis illúziók. A sztárok pedig arra nem gondolnak, hogy a tehetségükkel felkeltett figyelem mellett a romboló viselkedés, szexuális kitárulkozás milyen mérvű elferdült moralitást sugall a fiataloknak."

Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése