2013. szeptember 29., vasárnap

Az egyházba vetett bizalom megsérült. Bocsánatot kérünk" - mondta a lengyel püspöki kar főtitkára.

A lengyel egyház annak nyomán kényszerült bocsánatkérésre, hogy kiskorúak szexuális zaklatásának gyanúja miatt a varsói ügyészség pénteken eljárást indított két - éveken át a Dominikai Köztársaságban szolgáló - lengyel pap, Jozef Wesolowski érsek és Wojciech Gil ellen. Bár az utóbbi években Lengyelországban is fény derült néhány papi pedofíliával kapcsolatos esetre, idáig egyik sem robbantott ki igazi botrányt, ellentétben például az Egyesült Államokkal vagy Írországgal.

Wesolowskit augusztus 21-én hívta vissza és mentette fel pápai nunciusi hivatalából a Vatikán, miután a dominikai egyházi hatóságoktól tudomást szerzett az érsek ellen pedofília gyanúja miatt folytatott nyomozásról. Az ügyet csak szeptemberben hozták nyilvánosságra. A 65 éves érsek jelenleg Rómában tartózkodik.

A 36 éves Gilt szintén kiskorúak megrontásával gyanúsítják, az ezzel kapcsolatos hírek még májusban láttak napvilágot, éppen akkor, amikor lengyelországi szabadságát töltötte. A lengyel média jelentése szerint a dominikai Juncalito plébánia tagját felettesei felfüggesztették papi hivatásából, és felszólították, hogy térjen vissza a latin-amerikai országba, és működjön együtt a helyi igazságszolgáltatással. Gil tartózkodási helye ismeretlen.

Mateusz Matyniuk lengyel ügyészségi szóvivő közölte, hogy Lengyelország elegendő információt kapott a dominikai hatóságoktól a két pap elleni eljárás lefolytatásához. A lengyel püspöki kar főtitkára újságírók kérdésére elmondta: az áldozatokat nem a lengyel egyháznak, hanem a tényleges elkövetőknek kell kártalanítaniuk. Polak beszámolt arról is, hogy Lengyelországban 2001 óta 27 papot ítéltek el pedofília miatt, de szerinte ez csak a jéghegy csúcsa, mivel sok pedofil eset titokban marad, és az áldozatok csak évekkel később tudnak megszólalni.
Híradó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése