2013. október 18., péntek

Amszterdamban adómentes marad a Szcientológia Egyház

Továbbra is adómentességet élvezhet a Szcientológia Egyház amszterdami szervezete, mert tevékenysége jótékonynak minősíthető - így döntött az amszterdami fellebbviteli bíróság felülbírálva egy első fokú ítéletet.
Az üggyel foglalkozó első bíróság úgy ítélte meg, hogy adóznia kellene a szervezetnek, mert követőitől díjat szed tanfolyamaiért. A fellebbviteli bíróság azonban rámutatott arra, hogy a Szcientológia Egyház eltekint a tandíjtól olyan tagjai esetében, akiknek nem futja rá. Emellett - áll a fellebbviteli bíróság ítéletének indoklásában - nincs lényeges különbség a szcientológiai tanfolyamok és azok között, amiket más spirituális szervezetek tartanak.
A szcientológia hivatalosan elismert vallás az Egyesült Államokban, más országokban üzletnek tekintik vagy szektának, és korlátozzák tevékenységi lehetőségeit. Németországban, Franciaországban és Görögországban az elmúlt években különböző állami szintű fellépések történtek ellene. Tavaly Belgiumban is felmerült a betiltásuk. Magyarországon a 2012. december 30-án elfogadott új egyházi törvény szerint nem egyház, jelenleg vallási egyesületként működik.

Míg Hollandiában a szervezet számára kedvező bírósági döntés született, szerdán Franciaországban nem. A semmítőszék jóváhagyta a franciaországi Szcientológia Egyház ellen csalás miatt hozott jogerős ítéletet és így bűnszövetkezetben elkövetett csalásért összesen 600 ezer eurós pénzbüntetést kell fizetnie a Szcientológia Egyház két legjelentősebb franciaországi szervezetének. Utóbbiak közölték, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak azzal érvelve, hogy sérelem érte a vallásszabadságot. A semmítőszék viszont úgy látta, hogy kizárólag a büntetőjog megsértése alapján született ítélete.

MTI, Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése