2013. május 23., csütörtök

Tüntetést szervez Kolozsvárra a református egyház


képA hívek élő láncával kívánja körbevenni vasárnap délután a kolozsvári alsóvárosi református templomot a református egyház, hogy ekképpen tiltakozzon a templom mögé, a műemléképület közvetlen szomszédságába tervezett sportkomplexum megépítése ellen.

Az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján közzétett felhívást a "Kétágú templom" lelkészei és gondnoka mellett Kató Béla, az egyházkerület püspöke is aláírta. Nyilatkozatban biztosította támogatásáról a tiltakozókat Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Adorjáni László, a két tornya alapján kétágúként emlegetett műemléktemplom lelkésze az MTI-nek elmondta, azért szervezték a tiltakozó akciót, mert úgy látják, hogy az elkezdett építkezés veszélyezteti a templomot. A lelkész felidézte: a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub olyan, közel félhektáros telekre építi a sportkomplexumát, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól. Az egyház 1989 után peres úton próbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, a pert azonban jogerősen elvesztette.

A református gyülekezet ezek után hozzájárult ahhoz, hogy a templom mögötti területen egy méretében és funkcionalitásában a templomhoz illő épületet építsenek, de úgy vélik, hogy az elkezdett építkezés minden szempontból meghaladja azokat a kereteket, amelyhez korábban hozzájárulásukat adták.


Adorjáni László elmondta: a templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok mintegy húsz méteres magasságig, a műemléktemplom ereszéig emelkedik majd a magasba. Ennél is aggasztóbbnak tartják azonban, hogy az építkezés során nem vezették el a területen lévő források vizét, így a beavatkozás a templom épségét is veszélyezteti.

A lelkész tájékoztatása szerint a vasárnap délutáni megmozduláson Kató Béla püspök beszéde után a történelmi magyar egyházak és a román egyházak képviselői is közös imát mondanak.

alfahir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése