2013. november 6., szerda

Fordult a kocka?

Az elmúlt évtizedekben a magukat konzervatívnak nevező, vagy őket konzervatívnak tartó (a kettő nem ugyanaz!) teológusok, papok, egyházi emberek és hívők előszeretettel hangoztatták az egyház és pápa iránti hűség és az engedelmesség fontosságát és szükségességét. Érthető, hiszen a II. Vatikáni Zsinat óta eltelt évtizedekben nagyon sokszor "nekik állt a zászló". Most azonban - legalábbis némelyek szerint - fordult a kocka - és mit látunk?
Emlékszünk, hogy a liberális (vagy annak tartott, cimkézett) teológusok, papok, egyházi emberek és hívők hányszor támadták VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek pápa bizonyos intézkedéseit. Jöttek a jajongások a Zsinat megcsúfolásáról, a konzervatívok előretöréséről - ezzel szemben a másik oldal szívesen érvelt a hűséggel, az engedelmességgel, a pápa melletti kiállással, ami minden katolikus keresztény ember kötelessége.
És tessék, most itt van Ferenc pápa, aki néhány dologban másként viselkedik, mint elődei. Hangsúlyozom, hogy viselkedik, azaz egyelőre szó nincs valami dogmatikai összeomlásról, új tanokról, hitigazságok átértelmezéséről vagy fene nagy szabadságról. Csak a pápa nem veszi fel a piros pápai topánkát, nincsenek csipkés karingek a misén, börtönbe megy és megmossa egy muzulmán nő lábát - más stílus, más ember, másképp értelmezett tekintély.
A liberális - vagy annak mondott - teológusok, papok, egyházi emberek és hívők egy része reménykedni kezdett. Eljött végre az ő idejük?! Végre itt a "zsinati szellem"?! Én erről nem lennék meggyőződve, Ferenc pápa szerintem egyelőre se nem konzervatív, se nem liberális - talán várni kell türelemmel, amíg ez kiderül. (Az pedig, hogy a püspöki kollegialitást komolyan veszi, tanácsadó testületet, rendkívüli szinódust hív össze, az inkább üdvözlendő. Hiszen ez az ő számára is kontroll és minden irányzat szabadon kifejtheti a véleményét...)
A kocka fordul? Az biztos, hogy a konzervatívok egy része máris farkast kiált (nem beszélve néhány magánkinyilatkoztatásról, amelyek már Ferenc pápa megválasztása előtt antikrisztusinak mondták a következő pápát és azóta is minden apró, az elődeitől való eltérést tanaik igazolására hoznak fel.) Talán nem árt most őket figyelmeztetni eddig hirdetett igazságaikra: a hűségre és engedelmességre a pápa iránt. Vagy most, hogy nekik nem tetsző ember ül a pápai trónon, már ez nem is olyan fontos? Most akkor lehet lázadni, kétségbe vonni, árulást emlegetni?
Én nem vagyok se konzervatív, se liberális, csak egy mezei keresztény, aki hol egyik félnek, hol másik félnek ad magában igazat - és vár türelemmel, hűséggel, imádsággal. De egy dolgot azért megjegyeznék, konzervatív testvéreimnek:
- Ti, akik olyan nagy értéknek tartjátok a hűséget, a felbonthatatlanságot, hogy a házasságban is együtt tartanátok még az egymást ölő embereket is, ti, akik még az önhibájukon kívül elvált embereket is protestánssá teszitek, mert nem engeditek oda őket a szentségekhez, Jézus Krisztus bűnbocsátó, kiengesztelő hatalmához és szerelmes jelenlétéhez az Oltáriszentségben - most ti is vegyétek magatokra az egyházzal kötött szövetségetek felbonthatatlanságát: jóban, rosszban kitartunk egymás mellett. Ha ezt kéritek tőlünk, akkor most járatok elöl jó példával, maradjatok hűségesek a szerintetek rosszban is. Tőletek ugyanis senki sem akarja megvonni a kegyelmeket...
Imával és szeretettel: Sipos Gyula


Igen fordult a kocka, csak éppen sokan nem akarják észrevenni, helyette a ferenceseket bántják


Kedves Testvérek!
Elsősorban az ír látnoknő híveihez szeretnék szólni. Tudom, hogy sokan vagytok, és elkötelezettek az üzenetek iránt. Nekem is jönnek az üzenetek, megvan mind a 125 ima. (Megjegyzem, sok közülük szép és értékes.)
A látnoknő hitelességét növelte, hogy napra pontosan egy évvel korábban megjövendölte Benedek pápa lemondását. Tételezzük fel, hogy valóban kapott olyan üzenetet - és valóban felülről kapta - hogy Benedek után az antikrisztus híve kerül a pápai trónra. Ennek a hírnek hallatán hatalmas tömegek kezdtek imádkozni a pápáért. Ahogy Isten bűnbánatukért Ninivét megkímélte a pusztulástól, úgy most is meghallgathatta a sok-sok imát, és segített, hogy neki tetsző pápa foglalja el Szent Péter székét. És ahogy Ninive miatt nem iktatták ki Jónást a próféták köréből, most sem kell ezért megtagadni a látnoknőt sem.
Érdemes annak is utána nézni, hogy milyen gondolkodású bíborosokat választott be tanácsadó testületébe, és milyeneket nem.
Más kérdés, hogy aki jövendöléseivel megosztást szít az egyházban, honnan kapja az üzeneteket!

Kovács Győző

http://szeretetfoldje.hu/index.php/cikkek-irasok/4805-fordult-a-kocka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése