2013. augusztus 22., csütörtök

Isten tanácsára vonult vissza XVI. Benedek

Benedek pápa először beszélt lemondásának okairól, mióta februárban visszaadta pápai címét. A 86 éves expápa esete előtt hatszáz évig nem volt arra példa, hogy egy pápa lemondott volna a címéről, amikor viszont most arról kérdezték, mégis miért mondott le, azt válaszolta: „Isten tanácsolta ezt nekem” – írja a Guardian.
XVI. Benedek tagadta, hogy jelenése lett volna, vagy hogy hallotta volna Isten hangját, de azt mondta, hogy „misztikus élményben volt része”, amivel Isten arra ösztökélte, hogy inkább az imádkozásnak szentelje az életét a pápai intézmény helyett. Jelenleg elvonultan él a Rómára és az Apenninekre is kilátással rendelkező vatikáni házában.
A német expápa bejelentéséről, melyet pár hete tett, a katolikus Zenit hírügynökség számolt be, arról viszont nem lehet tudni, hogy Benedek kinek beszélt erről. Egy vatikáni forrás szerint az értesülés megbízható forrásból származik, és pontosan leírja azt a spirituális folyamatot, amelyet a volt pápa bejárt a lemondás előtt.
 
Benedek azt mondta, a misztikus élményei hónapokig tartottak, és ráébresztették arra, hogy közvetlen és kizárólagos kapcsolatot akar Istennel. Azt is hozzátette: most, hogy látja karizmatikus utódját, jobban megértette, hogy lemondása miért volt „Isten akarata”.
A pápa bejelentése egyébként összecseng azzal, ahogy február 11-i lemondását indokolta. Akkor azt mondta: „előrehaladott koromnál fogva az állapotom már nem teszi lehetővé, hogy az egyház vezetésével járó feladatokat adekvát módon végezzem el”. Akkoriban német újságírók is megerősítették, hogy Benedek arról beszélt, hogy egyre rosszabb a hallása, úgy tűnt, hogy az egyik szemére nem lát és fáradtnak is látszott.
A kezdeti félelmek, miszerint Benedek a Vatikánban maradva hatást gyakorol majd az egyházra, így nem igazolódtak be. Ferenc pápa azt mondta az új helyzetről: „olyan ez az egész, mintha lenne egy bölcs nagyapám, aki velünk él itthon”.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése