2013. június 29., szombat

Szép új világ - a nők férjek, a férfiak feleségek is lehetnek

Nem kötődik ezentúl a nemekhez a "férj" és a "feleség" szavak jelentése Nagy-Britanniában - így határozott a brit kormány az azonos neműek házasságáról szóló vita során...
A brit közszolgák nem csak az oxfordi értelmező kéziszótár ajánlásait, hanem a több évszázados szóhasználatot is felülírták a döntésükkel, amely azt hivatott tisztázni, mit fognak jelenteni egyes szavak azután, hogy a melegházasság törvényes lesz.
A döntést több oldalról is érték kritikák. Vannak, akik szerint ezzel a kormány csak még jobban összezavarta a fogalmakat, mások azért aggódnak, mert ilyen alapon az "anya" és az "apa" jelentését is el lehetne törölni néhány formanyomtatvánnyal.
A változást ellenző Koalíció a Házasságért nevű szervezet egyik szóvivője így kommentálta a döntést: "Mindig is tudtuk, hogy a kormány bele fog zavarodni, ha megpróbálja újradefiniálni a házasságot. Ez is csak azt mutatja, micsoda nevetséges kavarodást idéztek elő."
Más európai országokban - például Spanyolországban - azzal hidalták át a férj és feleség, illetve az anya és apa fogalmának viszonylagossá válását, hogy "A szülőként" és "B szülőként" különböztetik meg a szülőket. Egyesek szerint ez azonban kissé orwellien hat, a brit döntéshozók ezért úgy döntöttek, inkább gyakorlatilag szinonimává teszik a "férj" és a "feleség" szót.
"A "férj" ezentúl egyaránt vonatkozhat egy azonos neművel házasságot kötő férfira vagy nőre, és egy nővel házasságot kötő férfira is. Hasonló módon a "feleség" szó vonatkozhat egy nővel házasságot kötő nőre vagy két egymással házasságot kötő férfira is" - olvasható a törvény magyarázatában, amely ugyanakkor nem zárja ki, hogy a későbbiekben a házastársak megnevezésének hagyományos módja visszatérjen a törvénykezésbe, olyan módon, hogy a meleg párok férjek lesznek, a leszbikus párok pedig feleségek.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése