2011. április 25., hétfő

Milosevics halála - Gotovina 24 éve

A hágai törvényszéket felesleges minősíteni, megtette ezt saját maga. Milosevicset - aki jogászként és emberként is keményen tartotta magát - meghalasztotta valami a fogságában még az ítélet előtt, Gotovina, a horvátok nemzeti hőse pedig 24 évet kapott. Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy miért. Háborús bűncselekményekért, etnikai tisztogatásokért, népirtásokért. Az elmúlt húsz év háborúiban talán a szerb-horvát háború követelte a legkevesebb áldozatot, a valóban végrehajtott etnikai tisztogatások ellenére. Az afrikai törzsi háborúkban, igazi etnikai alapú tömeggyilkosságokban milliók vesztették az életüket, Palesztinában az arabok elleni etnikai háborúban az izraeliek tízezreket öltek meg, Irakban az USA etnikai alapú rablóháborúban legalább kétmillió irakit ölt meg és Afganisztánban szintén százezrek haltak csak azért, mert afgánok voltak. A nyugatiak gátlástalanul gyilkolják az embereket etnikai alapon a világ minden pontján, nincs olyan emberiség ellenes bűncselekmény, amit sorozatosan el ne követtek volna. Ennek ellenére ezekben a bűncselekményekben nem csak ítélet nincs Hágában, de még vizsgálat sem. Ez tény, köztudott és nyilvánvaló. Már csak az a kérdés, hogy miért bűn az Európa közepén, ami sehol máshol nem. Mert ha bűn lenne ez Európán kívül is, ki kellene vizsgálni és ítéletet kellene hozni.
Ennek nagyon is érthetőek az okai. Valójában a hágai törvényszéket nem érdeklik sem a bűnök, sem az igazság. Tesznek az egészre. Az ítéleteknek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, annak ellenére, hogy valóban megtörténtek a bűncselekmények. Ezek a bűnök csak alibiként szolgálják a nyugati érdekeket, mert lehet rájuk hivatkozni. Jugoszlávia esetében már ez is hamis hivatkozási alap, mert hiányzanak a vádlottak közül azok az USA bűnözők, akik lebombázták Szerbiát (jogalap nélkül), és így okozták halálát sok ezer embernek. Tehát nem a szerb-horvát háború bűnösei felett ítélkeznek, hanem elrettentő ítéleteket hoznak valami ki nem mondott, homályos, de azért felismerhető cél érdekében.
A kiemelkedő, vezető szerepet játszó nagy egyéniségeket likvidálják jogi úton, sorozatban. Az átlagnál jobb képességű, a folyamatokat befolyásolni képes személyeket bűnösöknek nyilvánítva. Ezeknek az ítéleteknek van egy ki nem mondott üzenete minden szabadságharcos lelkületű európai ember számára. MI ez az üzenet?
Mielőtt erre a kérdésre megfogalmaznánk az egyetlen logikus választ, meg kell ismernünk a hágai törvényszék vezérlő elvét, mely nem más, mint a cselekedni kész, nagyformátumú európai emberek elrettentése, megfélemlítése. Ezek a törvényszék valódi vezérelvei. Ebből adódóan fel kell tenni a következő kérdést: miért kell ezt megtenni? Önvédelemből! A mai európai vezető réteg önvédelmi műveletei ezek az ítéletek.
Az EU összeomlása az egész polgári-demokratikus képletével egyetemben elkerülhetetlen. A vezető réteg ezt már tudja, és azt is, hogy nincs semmi esélye ezt a folyamatot megakadályozni. Nem egy gyors folyamat ez, de gyorsuló. Az is nyilvánvaló, hogy holmi fülkeforradalmakkal, vértelen átalakulásokkal, új társadalmi szerződésekkel nem lehet megúszni ezt a változást. Borzalmas időszaknak nézünk elébe. Ha az 1789-es francia forradalmat vesszük alapul, vagy az oroszországi forradalmat, embertelenségek, kegyetlenségek folyamát láthatjuk. Gyilkosságok, kínzások, éhhalál, erőszak. És ezt olyan országok lakói követték el, ahol mindenki megtanult imádkozni, hittanra jártak, a vallás meghatározó erejű volt. És mégis bekövetkeztek a borzalmak. A mai Európában nincs vallásosság, erkölcsiség, szeretet, még az iskolákban sem esik szó ilyesmikről. De van helyette erőszak-oktatás a TV-műsorokban, számítógépes játékokban és a mindennapi életben. Most jelent meg az a nemzedék, melynek nincsenek erkölcsi gátlásai, és ezért minden vonatkozásban túl fogja teljesíteni azokat a szörnyűségeket, mely az eddigi forrongásokat jellemezte. Ez az a tényező, mely meghatározza a hágai törvényszék ítéleteit. Így akarják a jövő gyilkosait figyelmeztetni arra, hogy fékezzék indulataikat. Ezért ítélnek el akár egy nemzeti hőst is, hogy lássa mindenki, nincs kivétel. Azért csak Európára vonatkoztatva ítélkeznek, mert itt kellene az érdekeiket valahogy megvédeni.
Minden logikusan gondolkodó ember előtt nyilvánvaló, hogy ez a megelőzési igyekezet teljesen hiábavaló. Senkit nem fog megakadályozni a cselekvésében. Csak arra jó, hogy a forradalmakban, háborúkban törvényszerűen bekövetkező embertelen tettek elkövetőit a végsőkig feltüzelje. Már nem csak az lesz a céljuk, hogy az ellenséggel végezzenek, hanem mindenkivel, aki a későbbiek során ellenük felléphet. "Minét többet megölünk a számunkra veszélyessé válhatóak közül, annál kisebb a valószínűsége, hogy felelősségre vonhatnak." - elv fog érvényesülni. (Ez már ma is működik, ezért lövik ki a mesterlövészek a kamerásokat mindenhol.) A veszélyt csak növeli az, hogy ez a művelet tömegméretekben fog jelentkezni. Aki részt vett, vagy csak ott volt akkor, amikor az ÁVH-s pribékeket akasztották, taposták, lőtték, kínozták 1956-ban, annak nem kell erről többet mondani, aki meg ezt az érzést nem tapasztalta, még megismerheti. Egy pillanat alatt lekopik a civilizációs vékony máz a cselekvőkről, és az ősi ösztönök diktálnak. Ha erős volt az erkölcsi nevelés és jó a tanítás, valami visszamarad, és fékezi az indulatokat.
Ennek bekövetkeztét az általános elbirkásítással, megfélemlítéssel, fenyegető ítéletekkel akarja a törvényszék megakadályozni. Hiábavaló igyekezet, mert csak erkölcsi neveléssel, erős vallásossággal, istenfélelemmel és igazságossággal lehetne elejét venni mindennek, de ezek a fogalmak manapság ismeretlenek a tömegember vonatkozásában. A pillanat lehetősége háttérbe szorít minden fontolgatást, és ha elfogynak a valóban nagyformátumú emberek, akkor a törpék fogják elvégezni azt a feladatot, amit a sors kiosztott nekik - mert nem voltak mások. A törpék viszont a lehető legrosszabb módon, és a lehető legtöbb szenvedéssel, és rosszul fogják ezt megtenni. És ez nem a törpék hibája lesz, hanem a hágai törvényszéké.
Kassai Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése