2014. március 2., vasárnap

Szomorú hír: A belga király aláírta a gyermekek aktív eutanáziáját lehetővé tevő törvényt

Fülöp belga király március 2-án aláírta azt a parlament alsóháza által február 13-án elfogadott jogszabályt, amely a világon elsőként a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek számára is lehetővé teszi, hogy kérjék orvosuktól a halálba segítést – jelentették belga hírportálok. Fülöp belga király azt követően hagyta jóvá a sok vitát kiváltó jogszabályt, hogy csütörtökön a belga királyi palotának átadtak egy petíciót, amelyben kétszázezer európai polgár kéri a királyt, hogy ne ellenjegyezze a törvényt.
Ezzel Belgium 12 évvel azt követően, hogy a felnőttek számára törvényessé tette az aktív (orvosi közreműködéssel végrehajtott) eutanáziát, kisgyermekek számára is lehetővé teszi, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén azt kérjék: orvosuk vessen véget az életüknek – írta a február 13-i parlamenti döntéskor az MTI. Akkor a 150 fős képviselőházban 142 képviselő szavazott a kérdésben, közülük 86 támogatta, 44 ellenezte 12-en pedig tartózkodtak.
Hollandiával ellentétben – ahol konkrét korhatárt is szabnak: a felnőtteken kívül csak a 12 évesnél idősebb fiatalok kérhetik, hogy orvosuk vessen véget életüknek – az új belga szabályozás a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magában foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan – idéz a La Libre Belgique egy képviselőt. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen.

Belgium 2002-ben – Hollandia után két hónappal – a világon másodikként legalizálta az aktív eutanáziát, a jelenlegi szabályok szerint ezt csak döntési képességükben nem korlátozott felnőttek kérhetik, a beavatkozást pedig csak orvos hajthatja végre. A belga jog azt is előírja, hogy az orvos csak akkor vethet véget páciense életének, ha a beteg állapotának jobbra fordulására nincs kilátás, és szenvedése elviselhetetlen. Az eutanázia végrehajtását bármelyik orvos visszautasíthatja lelkiismereti okokra hivatkozva. A törvény elfogadását annak idején három évig tartó szakmai és politikai vita előzte meg. Az aktív eutanázia a két államon kívül még Luxemburgban engedélyezett.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése