2013. december 25., szerda

A legtekintélyesebb melegmagazin az év emberének választotta a hamis profétát

Ahogy a Time magazin, úgy a The Advocate címlapján is Ferenc pápa szerepel a borítón. Az 1967-es alapítású, tekintélyes amerikai kéthavi melegmagazin őt választotta ugyanis 2013. emberének.
Az Advocate címlapjaAz Advocate címlapja
Pedig ez az év az amerikai melegjogi ügyvédek éve is volt, hiszen rengeteg államban akarták engedélyezni, illetve betiltani a melegházasság intézményét az Egyesül Államokban, írja az Advocate a döntés körülményeiről.
A legesélyebbnek Edie Windsort tartották, aki a Time magazin listáján 3. helyen végzett. Ő volt az, aki sikerrel támadta meg a szövetségi szinten hatályban lévő, a melegházasságot tiltó házasságvédelmi törvényt (DOMA), a Legfelsőbb Bíróság viszont keresete alapján megsemmisítette azt.
Az argentin püspökre kis túlzással egy mondata miatt esett az Advocate választása. Amikor Ferenc Brazíliából Rómába repült, egy, a melegházasság intézményét firtató újságírói kérdésre azt felelte:
Ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?
Ferenc elődeihez, Ratzinger bíboroshoz (XVI. Benedek) és II. János Pál pápához képest is progresszívebbnek bizonyult a kérdésben. Jóllehet püspökként még Argentínában ellenezte az egyház által szentesített házasságot az azonos neműek között, de jelezte, hogy a polgári házasságot “mint két rossz közül a kisebbiket” el kellene fogadnia az egyháznak.
Aztán következett ez a mondat, ami alapján ugyan a modern fogalmak szerint még mindig nem számít melegpárti egyházfőnek, de sokkal messzebb ment, mint elődei tették, fogalmaz az Advocate. (The Advocate

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése