2013. augusztus 18., vasárnap

Templomban tartott főpróbát az Omega

Bátaszék — Még az Omegától is szokatlan produkció­t láthattak azok a szerencsések, akik ott lehettek szombaton az Omega Oratórium nyilvános próbáján a bátaszéki templomban.

Több oka is volt annak, hogy az 50. születésnapját tavaly ünneplő együttes épp ott próbálta ki első ízben a még „félkész" produkciót. Kóbor János (70) gyerekkorában nagyon sok gyönyörű nyarat és telet töltött itt, így szinte az első szóra jött. Főleg amikor kiderült, hogy az ország legmagasabb kőtemplomának tornya életveszélyes lett. Nemcsak az építész végzettségű Omega-frontember, de az együttes többi tagja is egy emberként vállalta, hogy anyagiakkal is segít a torony helyrehozatalában.

A templomban bemutatott lézershow feldobta a koncertet
– Csodálatos gyerekkori emlékek kötnek ide. Mivel anyai és apai nagyszüleim is itt éltek, szinte minden téli és nyári vakációmat itt töltöttem – mondta a Blikknek a koncert előtt Kóbor János. – Nagyon különös érzés volt visszatérni ötven év után, és látni a házat, ahol annyi szép vakációt töltöttem.

A templomi fellépéssel mintha régi álma teljesült volna Kóbor Jánosnak; sok korábbi Omega-dalban érződik a spiritualitás, mint a Megszentelt világ, Boldog angyalok, Ördögi cirkusz, vagy épp a Koncert a menny­ben, de hangulatában nagyon ide illőek más régi dalok, mint a Tékozló fiú, Az éjszakai országút vagy az Égben lebegők csarnoka.

Most ezek kaptak méltó helyszínt a templomban, ahol a nagy orgona és egy 60 fős vegyes kórus is színesíti az előadást. Őszre elkészül a végleges produkció, és várhatóan a leghíresebb hazai és külföldi templomokban, székesegyházakban csendülhet fel az Omega Oratórium.

Kóbor Jánosék mindent beleadtak
– Én akkor gondolkodtam el egy ilyen anyagon, amikor a bátaszéki felkérést köve­tően Moszkvában megkaptuk az ortodox egyház legmagasabb, nem egyházi személyeknek adható kitüntetéseit. Arra gondoltam, hogy ha az Omega Rapszódiának és Szimfóniának ekkora sikere lett, akkor miért ne készíthetnénk egy oratóriumot is. Eleinte csak egy kisebb anyagban gondolkodtam, de az alkotói fázisban másképp döntöttünk. Már nem bánom, mert sok érdeklődés és meghívás érkezik itthonról és külföldről egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése