Hónapokkal kötelező nyugdíjazása előtt a 74 éves francia Dijon érseke, Roland Minnerath kizárja a Szent Péter Testvériséget (FSSP) az érsekségéből.

A két papnak szeptemberig kell távoznia. A Riposte-catholique.fr megszerezte Roch Perrel atya, a dijoni helynök június 3-i levelét, amelyet a mintegy 300 hívőnek írt, valószínűleg a város leglátogatottabb plébániáján.

Az FSSP az elmúlt 23 évben minden nap misét celebrált Dijonban, beleértve a katekézis órákat és minden más plébániai tevékenységet. "Mindez egy tollvonással eltűnhet? Mindenféle egyeztetés nélkül?" - kérdezi a levél. A testvériség a Fontaine-lès-Dijonban lévő csodálatos Szent Bernát kolostorban és bazilikában celebrál misét, amely Clairvaux-i Szent Bernát (+1153) szülőhelyén épült, és Dijonra néz.

Benoît Paul-Joseph francia helynök atya találkozót kért Minnerath érsektől, azt írva, hogy döntése "mélységesen igazságtalannak tűnik". Kérésének eddig nem tettek eleget. Dijonban van egy SSPX perjelség is, amely iskolát működtet, de nem rendelkezik megfelelő templommal. Továbbá két egyházmegyei pap (még mindig) alkalmanként római misét celebrál.

Minnerath érsek Franciaország német nyelvterületéről származik. Vatikáni diplomataként és államtitkárként szolgált 1980 és 1988 között. Ezt követően egyháztörténeti professzor volt Strasbourgban. A II. János Pál és Ratzinger bíboroshoz tartozó neokonzervatív körökhöz tartozott.

https://gloria.tv/post/P79A26ZiDYft4QfX3fZtfrW3V