2018. március 28., szerda

A torinói lepel alapján megformázták a halott Jézus pontos alakját

web3-sindone-christ-3d-italy-youtube-i-tgpadova-telenuovo1.png"Ez a szobor mérethű, háromdimenziós ábrázolása a leplen látható férfinak, amit arról a szövetről vett pontos mérések alapján készítettünk el, amelybe Krisztus testét burkolták a keresztre feszítése után." - magyarázta Giulio Fanti, a Páduai Egyetem méréstechnika professzora, aki a leplet maga tanulmányozta. A mérések alapján a professzor elkészítette a férfialak háromdimenziós modelljét, amely szerinte a keresztre feszített Krisztus valódi vonásait hordozza magán.

"Emiatt úgy gondolom, végre pontos képünk van arról, hogyan nézett ki Jézus ezen a földön. Mostantól nem szabadna őt anélkül ábrázolni, hogy erre tekintettel lennénk." - nyilatkozta Fanti.
A professzor exkluzív beszámolót közölt a munkájáról a Chi című hetilapban, amelyben kifejtette: "A vizsgálataink alapján Jézus különleges szépségű férfi volt. Hosszú, de robusztus végtagokkal, közel 5 láb 11 hüvelyk [1,8 m] magas volt, miközben az átlagos magasság a korban 5 láb 5 hüvelyk [1,65 m] volt. Királyi és fenséges arca volt."
image31.jpgA rekonstrukció folyamata
A vizsgálatok segítségével Fanti számos sebet is rekonstruálni tudott a lepel alakjának testén:
A leplen 370 sebet számoltam össze az ostorozásból, nem számítva a sebeket az oldalain, amelyeket a lepel nem mutat meg, mivel az a testnek csak az elülső és hátsó oldalait fedte be. Így összesen legalább 600 csapásnyomot feltételezhetünk. Emellett a háromdimenziós rekonstrukció lehetővé tette, hogy felfedezzük, hogy a halál pillanatában a lepel férfija jobbfelé megrogyott, mivel a jobb válla annyira kimozdult, hogy az az idegeket is megsértette.
A háromdimenziós rekonstrukció bemutatójáról rövid videóriport is készült:
(Forrás: Aleteia)
http://katolikusvalasz.blog.hu/2018/03/28/a_torinoi_lepel_alapjan_megformaztak_a_halott_jezus_pontos_alakjat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése