2014. március 20., csütörtök

Az új lourdes-i barlangot Lourdes püspöke áldja meg

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen most folyik az új lourdes-i barlangépítmény és környezetének kialakítása. A pünkösdi búcsúra a kegyhelynek már ez a része is elkészül. A felújítási munkák befejezése 2015 tavaszára várható – közölte Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató a Ferences Sajtóközponttal.



Új helyre, a szent kút mellé kerül a lourdes-i barlang, ami tovább erősíti a francia kegyhely forrása és a mátraverebélyi szent kút felfakadásának történeti párhuzamait. A hívek által adományozott hálatáblákkal borítják be a barlangot, de marad hely újabbaknak is. A Szűzanya és Szent Bernadett szobrai eddig a szabadtéri oltár fölött, nehezen megközelíthető helyen álltak. Az új elhelyezés következtében az idősek és a kerekesszékkel közlekedők is könnyen megközelíthetik e kultuszhelyet, és mindenki számára megérinthető lesz a barlangban a Szent Szűz és a pásztorlány, Bernadett szobra.



A kegyhely liturgikus tereinek felszentelését a felújítási munkák teljes befejezése utánra tervezik a szentkúti ferencesek, de a barlangot már ez év október 5-én, a Magyarok Nagyasszonya-ünnep keretében Nicolas Brouwet, a franciaországi Tarbes-Lourdes-i Egyházmegye püspök áldja meg.



A francia főpap joghatósága alá tartozik Európa leglátogatottabb kegyhelye, és ő az európai országok egy-egy kegyhelyét magába foglaló, Mária Háló nevet viselő szövetség elnöke is. E testületben hazánkkal kivételt tettek, mivel két nemzeti kegyhelyünk van. Így a görög katolikus Máriapócs után a római katolikus Mátraverebély–Szentkút is tagja a Mária Hálónak.


http://hirporta.hu/?hir=23679

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése