2014. február 7., péntek

A német és a svájci katolikusok elutasítják az egyház több tanítását is a családdal kapcsolatban a német és a svájci püspöki kar egy-egy friss felmérésének eredményei szerint.

A felméréseket annak előkészítéseként végezték el a hívek körében, hogy a Vatikánban októberben rendkívüli püspöki szinódus lesz.
Jelentős különbség van aközött, amit az egyház tanít a házasságról, a szexualitásról és a családról, és aközött, amit a hívek személyesen gondolnak. A legjelentősebb eltérés a házasság előtti együttélés, a polgári jog szerint elváltak és újraházasodottak státusa, a születésszabályozás és a homoszexualitás kérdésében mutatkozik meg - derül ki a német püspöki kar hétfőn közzétett jelentéséből, amely mind a 27 német egyházmegye és mintegy 20 katolikus szervezet tagjainak válaszait összegzi. A svájci eredményeket - amelyek nagy hasonlóságot mutatnak a németországiakkal - kedden hozták nyilvánosságra, hozzávetőleg 25 ezer választ összegezve.
"A legtöbb megkereszteltben családbarát egyházkép él, de az egyház nemi erkölccsel kapcsolatos tanítását irreálisnak tartják" - mutat rá a német jelentés.
Mindkét ország válaszadói elfogadják az egyház tanítását arról, hogy a házasság egy férfi és egy nő élethosszig tartó egysége, amely nyitott a gyermekvállalásra, azonban a németországi eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a házasság előtti együttélés még a katolikusok körében is teljesen általános. A katolikus házasságot kötni szándékozó párok 90-100 százaléka már házasság előtt együtt él, annak ellenére, hogy az egyház azt tanítja: a házasságon kívüli szexuális élet bűn. Sőt, sokan úgy gondolják, hogy felelőtlenség úgy összeházasodni, ha előtte nem éltek együtt.
Az eredetileg egyházi esküvőt kötött, majd a polgári jog szerint elvált és újraházasodott hívők státusa kérdésében - amely az októberi szinódus egyik kiemelt témája lesz - a német válaszadók többsége támogatja a freiburgi egyházmegye tavalyi kezdeményezését, miszerint az ilyen párok a helyi pappal megbeszélve helyzetüket, saját lelkiismeretük alapján dönthessék el, áldoznak-e vagy sem. Ezt a kezdeményezést Gerhard Müller érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa ellenezte, mondván, hogy az egyházi házasság csak abban az esetben tekinthető érvénytelennek, ha azt egy egyházi bíróság is megerősítette.
A jelentés arra is rávilágított, hogy mindkét ország hívőinek többsége elutasítja vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja az egyház tanítását azzal kapcsolatban, hogy a férj és a feleség közötti minden szexuális kapcsolatnak nyitottnak kell lennie az élet továbbadására, és ezért nem engedi a fogamzásgátló szerek alkalmazását. Ugyanígy mindkét ország katolikus hívőinek többsége támogatja az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának elismerését és a házassággal egyenrangú kapcsolatként kezelését.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése