2013. november 7., csütörtök

Tiltakoznak az eutanázia-törvény kiterjesztése ellen a belga egyházak

November 6-án kiadott közleményükben a belgiumi keresztény felekezetek, valamint a zsidók és a muzulmánok  képviselői aggodalmukat fejezték ki az eutanázia kérdésének könnyelmű kormányzati kezelése miatt, és tiltakozásuknak adtak hangot az eutanázia-törvény kiskorúakra tervezett kiterjesztése ellen.
Az egyházak közös közleménye annak nyomán született meg, hogy a belga szenátus vitát indított az eutanázia-törvény kiterjesztésének lehetőségeiről. Most először fordult elő, hogy a három nagy vallás belgiumi közösségeinek vezetői közös nyilatkozatot adott ki egy társadalmi kérdést illetően Belgiumban.
A dokumentum aláírói – André-Joseph Léonard, a belga katolikus püspöki konferencia elnöke, a belga Egyesült Protestáns Egyház elnöke, a brüsszeli főrabbi, a belga anglikán egyház központi bizottságának elnöke, a belga protestáns és evangélikus egyházak szövetségi szinódusának elnöke, a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus metropolitája, illetve a belga muzulmánok központi tanácsának elnöke – „filozófiai érvekre támaszkodva” kívánnak hangot adni véleményüknek, „úgy mint állampolgárok, és úgy mint vallási hagyományaik őrzői”.

Az egyházi vezetők a közleményben aggodalmukat fejezték ki, mert véleményük szerint a politikusok „egyre nagyobb könnyelműséggel kezelik ezt a súlyos kérdést”, és tiltakozásuknak adtak hangot „a törvény kiskorúakra való kiterjesztése ellen”. Őket is feldúlja a súlyos betegek „fizikai és lelki szenvedése, különösen, ha gyerekekről van szó” – szögezik le az aláírók, mégis úgy vélik, hogy kiskorúakra bízni a saját haláluk feletti döntést, nem áll arányban ítélőképességük mértékével. A szellemi fogyatékkal élők tekintetében pedig ugyanez az emberi méltóságuk figyelmen kívül hagyásával egyenlő.

A dokumentum tiltakozik az orvosokra gyakorolt nyomás ellen is, hogy hajtsák végre ezt „az úgynevezett orvosi beavatkozást”, és sajnálattal állapítja meg, hogy a vita a szenvedőkre való felelősség-áthárításról szól, nem pedig arról, hogyan kellene megfelelő fizikai és lelki gondozásban részesíteni őket.

„A Belgiumban jelenleg zajló vitában lassan már mindenki egyenlőségjelet tesz az eutanázia ellenzői és a katolikusok közé. Ezért fontosnak láttuk hangsúlyozni a nagy vallások közötti egyetértést ebben a kérdésben, és közösen hatni az emberek lelkiismeretére” – mondta el Tommy Scholtès, a belga püspökök szóvivője.

„Úgy vélem, olyan társadalmi vitával állunk szemben, amelyben az egyházaknak is fontos megszólalniuk. Vallásaink szent írásai támpontot nyújtanak véleményünk megformálásában, mely egyöntetűen az, hogy az emberiségnek minden helyzetben kötelessége védelmezni az életet” – nyilatkozta Semsettin Ugurlu, a nyilatkozat muzulmán aláírója.

A dokumentum feszült társadalmi légkörben született meg, mivel az elmúlt hetekben több eutanázia iránti kérelem is komoly vitát szított Belgiumban. Az eutanázia jelenleg a halálozások 2 százalékát érinti, de az előzetes, letétbe helyezett kérelmek száma még soha nem volt ilyen magas: 2013. január 1-je óta 15 ezer ilyen szándéknyilatkozatot regisztráltak – tájékoztat a La Croix.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése