2013. november 19., kedd

Szaporodnak a keresztényellenes cselekedetek Európában


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legfrissebb jelentése szerint egyre gyakoribbak a keresztények elleni, gyűlöletből elkövetett cselekedetek Európában. A jelentés Magyarországról is említést tesz.
Az EBESZ (angolul OSCE) 2012-re vonatkozó jelentése többek között Németország hivatalos adatait idézi, melyek az elmúlt évre vonatkozóan 414, vallási előítéletből elkövetett bűntettről számolnak be. A svéd rendőrség 258 vallásellenes cselekedetről tett jelentést, melyből 200-at keresztények ellen követtek el. Még súlyosabb a helyzet Angliában, ahol a hatóságok 1.543 vallásellenes bűncselekményt regisztráltak.
A jelentés Magyarországról is említést tesz: a tanulmány szerint 2012-ben 10 alkalommal tettek szándékosan kárt egyházi javakban, és 89 alkalommal történt templomgyalázás, ebből 7 esetben lopással súlyosbítva.
Az EBESZ-jelentésről hírt adó, bécsi székhelyű, európai keresztényellenességet figyelő szervezet, az OICDE elnöke, Gudrun Kugler arra szólította fel a kormányokat és a civil szervezeteket, hogy szolgáltassanak adatokat a vallásellenes cselekedetekről a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) felé, illetve hogy a probléma megoldása érdekében „működjenek szorosan együtt a nemzetközi emberi jogi szervezetekkel”. Gudrun Kugler szerint a vallási intoleranciából eredő bűntettek csak abban az esetben szoríthatók vissza, ha „beszélünk a problémáról, ahelyett, hogy letagadnánk azt”.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése