2013. június 24., hétfő

Buzik, zsidók, cigányok összefogása! Jön a Budapest Pride!

pride

Huszonkét helyszín, közel hetven program, huszonhárom műhelybeszélgetés, hét kiállítás – nemsokár kezdődik a Budapest Pride Fesztivál. A hagyományos felvonulást jövő hét szombaton tartják. Több cég szervezetten vesz részt az eseményen, és várja a csatlakozókat.
A szervezők azt kérik az újságíróktól, hogy a „melegfesztivál” helyett inkább az LMBTQ kifejezést használják. Az LMBTQ fedi le azokat a csoportokat, amelyeket képviselnek: az „L” a leszbikus, az „M” a meleg, a „B” a biszexuális, a „T” a transznemű, a „Q” pedig a queer első betűje. (Queernek – mint megtudtuk – olyan embereket neveznek, akik szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk alapján egyik csoportba sem tudják, illetve nem akarják elhelyezni magukat.)
A fesztivál nyitóbulija szombaton lesz a Gödör Klubban, a hivatalos megnyitó vasárnap este a Toldi Moziban – mondta a Nagymező utcai Apacuka kávéházban tartott beharangozó sajtótájékoztatón Hanzli Péter, a rendezvény egyik szóvivője.
A fesztivált az a Bán Zsófia író nyitja meg, aki a közelmúltban nyilvánosan is felvállalta, hogy leszbikus. A megnyitón Fischer Iván karmester, Péterfy Bori énekes és Kulka János színész is szerepel majd. A szokásos felvonulást július 6-án, jövő hét szombaton rendezik. A korábbi évektől eltérően, amikor bírósági döntésre volt szükség, a rendőrség az idén elsőre jóváhagyta a felvonulás útvonalát. A menet a Hősök terétől a képviselői irodaház szomszédságába, az Olimpiai parkba vonul, ahol felszólalások és koncertek következnek. Itt tartják a civil pikniket is, ahol több mint húsz szervezet mutatkozik be.
A fesztivál szervezői a mostani helyzetben különösen fontosnak tartják, hogy az LMBTQ közösségek saját maguk mellett más kisebbségekért is kiálljanak. Pontosabban: kiálljanak egymásért. A civil pikniken ezért jelen lesznek roma és például zsidó szervezetek is.
A fesztivált videókampány vezeti fel, a felvonulásra több vidéki városból buszok indulnak. Várhatóan Ausztriából és más szomszédos országokból is jönnek.
Három technológiai cég (a Google, valamint a magyar alapítású espell és Prezi) nyitottakvagyunk.hu néven honlapot hozott létre. Mindhárom cég alapvető értéknek tekinti, hogy munkatársait, partnereit kizárólag tetteik alapján ítéljék meg – tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, etnikai hovatartozásra, politikai meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.
A cégek képviselői elmondták, hogy a nyitottságot üzleti sikereik szerves részének tekintik: nyitottnak lenni nemcsak helyes és jó dolog, hanem gazdaságilag is megéri. Szeretnék, ha az új honlap révén minél több vállalat, civil szervezet és közösség megmutatná, hogy „milyen sokan vagyunk nyitottak ma Magyarországon”. A nyitottakvagyunk.hu még csak most indult, de máris mintegy húsz gazdasági vállalkozás és civil szerveződés csatlakozott.

A három kezdeményező cég szervezett formában, közösen részt vesz a Budpest Pride felvonuláson. Abban a reményben, hogy sokan mások is velük tartanak.

(NOL)
Bal-Rad komm: A rendszerváltás utáni-jelző nélküli Magyarországot-elárasztotta a deviancia mocska!
Azon a jelző nélküli Magyarországon, ahol milliók életét döntötte nyomorba a politikai maffia, ahol a hatalom emberek milliói feje fölül rabolja el a fedelet, ahol gyermekek éheznek, ahol a döbrögista pribékhad az Otthonvédők és az ételre várókat vegzálja-tombol a “másság”!
Munkanélküliség, alkoholizmus, kábitószer, prostitúció, korrupció, homoszexualitás, bűnözés! Ezt hozta el a rendszerváltás utáni szép új világ-a polgári demokrácia!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése