2013. március 14., csütörtök

Az olasz szabadkőművesség hivatalosan is támogatja Bergoglio pápát

A Ferenc pápa megválasztását követő napon az Olasz Nagy Kelet páholy (Grande Oriente D’Italia), mely az ország szabadkőműveseit képviseli, kibocsátott egy hivatalos közleményt, melyben dicsérte őt a megválasztása napján megtett első egalitáriánus, egyenlőségre törekvő intézkedéseiért. A dokumentum nyilvánvalóvá tette a szabadkőművesek azon várakozását, hogy az új pápa az Egyházat a szabadkőművesség által vágyott demokratikus útra vezeti majd.
 Ez az álláspont az Olasz Nagy Kelet páholy hivatalos honlapján jelent meg. A honlap fotója itt látható:
Közlemény
Róma, 2013. március 14.
rotRaffi nagymester: „Ferenc pápával semmi sem lesz többé olyan, mint előtte. Ez egy egyértelmű döntés a testvériség, a párbeszédet folytató Egyház mellett, amelyet nem szennyez be a földi hatalom logikája és csábítása.”
„A szegények embere messze a kúrián kívülről jött. Testvériség és a dialógusra való vágy voltak első konkrét szavai. Talán semmi sem lesz már olyan az Egyházban, mint eddig volt. Reményünk szerint Ferenc pápasága – a pápáé, aki »a világ végéről jön« – jelzi a visszatérést az Ige Egyházához az Intézmény-Egyház helyett, mely elősegíti a nyílt párbeszédet a mai világgal, hívőkkel és nem-hívőkkel, követve a II. Vatikáni Zsinat által hozott tavaszt.” – Így kommentálta Gustavo Raffi, az Olasz Nagy Kelet nagymestere, Ferenc pápaságának kezdetét.
„A jezsuita, aki közel áll a történelem legkisebbjeihez” – folytatta Raffi – „nagy lehetőséget kapott, hogy egy olyan Egyház arcát mutassa a világnak, melynek vissza kell térnie az emberiesség hirdetéséhez, ne pedig egy nehézkes intézményét, mely privilégiumai védelmében elzárkózik. Bergoglio ismeri a való életet és emlékezni fog az egyik kedvenc teológusától, Romano Guardinitól tanult leckére, aki szerint az »igazságszeretet megállíthatatlan«.”
„Az egyszerű kereszt, amit fehér reverendáján viselt – állapítja meg a Giustiniani palota nagymestere – reményt kelt bennünk, hogy az Egyház emberei újra felfedezik a minden jóakaratú emberrel és a szabadkőművességgel való párbeszéd fontosságát, ami a latin-amerikai tapasztalat tanítása szerint az emberiség javára és haladására szolgál, amint azt Bolivár, Allende és José Martí is megmutatta, hogy csak néhányat említsünk. Ez az a »fehér füst«, amit várunk korunk egyházától.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése