2015. április 13., hétfő

Ismét lesz Szent László zarándoklat a szeretet és a béke jegyében

Idén május 9-én indul Gyomaendrődről a katolikus egyház által Szent László király emlékére meghirdetett gyalogos zarándoklat.
Már a középkorban elindult a zarándoklat a lovagkirály sírjához, s a későbbi királyok esküjüket Szent László sírjánál erősítették meg

Már a középkorban elindult a zarándoklat a lovagkirály sírjához, s a későbbi királyok esküjüket Szent László sírjánál erősítették megSzent László az uralkodását közfelkiáltással kapta meg, s ezért alázatból nem koronáztatta meg magát. Már gyermekkorában kitűnt édesapjától örökölt vitézi erényeivel, s édesanyjától kapott vallásosságával. Egész élete a béketeremtésről szólt. A bölcs uralkodót már életében szentnek tartották, s halála után azonnal megkezdődött a szakrális élete. Zalavárban temették el, majd Nagyváradon helyezték örök nyugalomba. Írásos emlékek is fennmaradtak arról, hogy már a középkorban elindult a zarándoklat a lovagkirály sírjához, s a későbbi királyok esküjüket Szent László sírjánál erősítették meg.
1917-ben Széchenyi Miklós püspök hirdetett zarándoklatot az egyházmegye központjába, hogy imádkozzanak Szent Lászlóhoz a békéért. A húsvét ötödik vasárnapján tartott zarándoklat hagyománya 1920-ban egy időre megszakadt.
A zarándoklat hagyományát 2012-ben élesztette újjá a római katolikus egyház, de csak most, 2015-ben indul az első gyalogos zarándoklat Nagyváradra, a Festum Varadinum kulturális ünnepségsorozat helyszínére.
Az idei, május 9-i zarándoklat Gyomaendrődről indul majd, s Körösladányt, Újirázt, Komádit, Körösszegapátit, Csonkatornyot, Vizesgyánt, Köröstarjánt érinti. A zarándoklattal Szent László oltalmába ajánlják a Kárpát-medence népei és vallásai közti békét, amely a román-magyar kapcsolatokban kezd kialakulni, s szeretnék, ha ez példává válna az európai kultúrában is, hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Annak idején a királyoknak nem népe volt, hanem népei, a nacionalizmus a 19. században kezdett erősödni. A román és a magyar nép között nem voltak konfliktusok, ha mégis, azt a Kárpát-medencén kívülről gerjesztették. A zarándoklattal azt igyekeznek elősegíteni, hogy az itt élő kis népeknek rendezzék közös dolgaikat, mondta Dénes Zoltán esperes a műsorban.
Gyomaendrődön már megkezdték a zarándokház felépítését, a központi zarándokállomást pedig Újirázban szeretnék kialakítani, de az ortodox és a református egyház is szívesen fogadja a zarándokokat. Akik szeretnének részt venni a zarándoklaton, a gyomaendrődi vagy az újirázi plébánia címére írhatnak, tájékoztatott az esperes.
Forrás: Kossuth Rádió, Vasárnapi újság / hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése