2011. március 11., péntek



Kép: a cunami és földrengés az egész Csendes-óceánt és Amerika partjait is érinti

CHILE ÉS ECUADOR FÖLKÉSZÜLT A CUNAMI ÉS FÖLDRENGÉS VESZÉLYRE


Az igazi nagy baj akkor lett volna, ha az atomerőművekben lettek volna károk. Ami kár lett ezeknél, azt sikerült nekik elhárítani. Egyes tudósók véleménye szerint a Hold jelenlegi közelsége is belejátszhatott a földrengés kialakulásába.

Kép: egy repülőtér


















A japán földrengés 10 centiméterrel elmozdította a Föld forgástengelyét
A 8,9 erősségű földrengés Japánban csaknem 10 centiméterrel elmozdította a Föld forgástengelyét – közölte az olasz nemzeti geofizikai és vulkanológiai intézet. A szakértők adatai szerint „ez a jelenség lényegesen nagyobb hatást gyakorolt a forgástengelyre, mint akár 2004-ben a szumátrai földrengés”. Akkor a földrengés 6 centiméterre billentette ki a Föld tengelyét.
A sugárzási szint emelkedését rögzítették a Fukuszimi atomerőmű épületében
A sugárzási szint emelkedését észlelték Fukuszimban az atomerőmű épületének belsejében – jelentette be a tokiói energetikai társaság. A sugárzási szint emelkedését az erőmű első reaktorának turbinarészlegében rögzítették. A társaság erőfeszítéseket tesz, hogy tisztázza az erőműben kialakult helyzetet. Közvetlenül az elemi csapás után érkeztek információk kényszerleállásokról több japán atomerőműben. Többek között az Onagavai erőműben a Mijagi körzetben működésbe lépett a baleseti védelmi rendszer, és leállította az egyik energiablokk működését.

Japánt nukleáris katasztrófa fenyegeti


Japán jelentette, hogy az észak-keleti Fukushimánál elromlott a helyi atomlétesítmény hűtőrendszere a földrengést követően. A létesítmény körüli terület evakuálásra került. A földrengéseket követően radioaktív szivárgást jelentettek a Fukushimai erőmű környékéről. Félő, hogy öt reaktorból hamarosan már a másodikat kell leállítani. Ötből egy erőművet már végleg le kellett állítani, a fukushimai létesítmény mellett vörös riasztás van érvényben, mert a sugárzás közel ezerszerese a megengedett értéknek. A Kyodo hírügynökség jelentései szerint a sugárzás folyamatosan nő az erőműben, és egyre nő a szivárgás veszélye, ha a következő néhány órában nem oldják meg a helyzetet. Szombaton a Fukushima melletti létesítményben három reaktor is sérült.
Japán kormánya vszhelyzeti gyűlést tart, hogy megvitassa a nukleáris létesítmény ügyét. Körülbelül 3000 embert evakuáltak az erőmű környékén lévő otthonaikból, miközben egyre több létesítményt kell leállítani. Naoto Kan miniszterelnök elrendelte az erőmű tíz kilométeres körzetében rendelt el evakuálást. Bár sokan az eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófához hasonlítják a történteket, ez természeti katasztrófa következménye, és nem emberi mulasztásé, azon kívül, a japán reaktor százszor erősebb az akkor Csernobilban felrobbant erőműnél. A Fukushima régióban működő reaktorok a Föld valamennyi államának legnagyobb energiaforrásai. A japán reaktorok külön ilyen célra felszerelt biztonsági berendezkedésekkel vannak ellátva, hogy vészhelyzet esetén egy kupola húzódjon a reaktor fölé, ami megakadályozza a légkörbe történő szivárgást. A szovjet reaktor még nem rendelkezett ehhez hasonló védelmi rendszerrel, így a katasztrófa egész Európára hatással volt.
A pénteki események során Japán összes erőművének védelmi rendszere bekapcsolt, kivéve a fukoshimai erőművet. Jelenleg nem lehet tuni, hogy a biztonsági rendszer be fog-e kapcsolni szivárgás esetén. Szakértők szerint a fukushimai reaktorban bekövetkező robbanás, vagy szivárgás a csernobili katasztrófánál sokkal nagyobb rombolást okozna a környezetben. A fukushimai reaktor védelmi rendszerének működésképtelensége veszélyt jelenthet nem csak Japán, de egész Kína és a Távol-Kelet területére nézve. Amerikai szekértők szerint a szél jelenleg kelet felé fúj Japánban, ami a teljes radioaktív szennyezést elfújná a lakott területről a Csendes-óceánra. Ha a szélirány megváltozik, az a csernobili katasztrófánál sokkal nagyobb pusztítással végződhet.
Fenyvesi Áron--



Elérte a szökőár Latin-Amerikát

Elérték Latin-Amerika csendes-óceáni partvidékét a Japán északkeleti részén pusztító földrengés által előidézett szökőár első hullámai pénteken. Elsőként - közép-európai idő szerint este fél hétkor - Mexikó északnyugati partjain, a Kaliforniai-félszigeten erősödött fel a hullámzás, helyenként az egy métert is elérte a hullámok magassága. A szökőár fokozatosan terjed tovább, míg el nem éri - közép-európai idős szerint szombat reggel hét órakor - Chile legdélibb csücskét, Puerto Williamset. A mexikói kormány riadókészültséget rendelt el a csendes-óceáni partvidékre, de jelezte, hogy a veszély szintje csupán mérsékelt.

A közép-amerikai országok közül Costa Rica, Honduras, Guatemala, Nicaragua és Panama ugyancsak kiadta a cunamiriadót. Hondurasban a riadókészültség vörös fokozatát rendelték el, ami a mentőszolgálatok mozgósítását jelenti. Salvador volt az egyedüli ország, ahol csak figyelmeztették a lakosságot, hogy figyelje a híreket, és hagyja el a tengerpartot.
Rafael Correa ecuadori elnök viszont rendkívüli állapotot hirdetett meg, és utasítást adott a partvidék, valamint a Galapagos-szigetek lakosságának - mintegy 300 ezer embernek - a kitelepítésére. A szomszédos Kolumbiában nem számítanak nagyobb problémákra, de elővigyázatosságból megerősítették a partokon fekvő városokban a figyelőszolgálatot.
Chilében, ahol tavaly 8,8-es erejű földrengés pusztított, valamint Peruban ugyancsak riadót hirdettek, de a lakosságot nyugalomra szólították fel. A Chiléhez tartozó, mintegy négyezer ember által lakott Húsvét-szigeteken a partokon élő embereket kitelepítették, de ezt az intézkedést is csak elővigyázatosságból hozták meg a hatóságok.
A Húsvét-szigetek Chile partjaitól mintegy 3500 kilométerre a Csendes-óceánban fekszik. A szökőár várhatóan közép-európai idő szerint péntek este 10 óra körül éri el.

(MTI)


Japán hadserege készenlétben


A Fukushima 1. reaktornál nukleáris zónaolvadás jeleit tapasztalták, radioaktív céziumot észleltek a létesítmény közelében. A fukushimai erőmű Japán fővárosától 250 kilométerre északra található. Az erőmű környékén céziumot találtak, ami figyelmeztetés a létesítmény fokozódó radioaktív szivárgására. Időközben a létesítmény három kilométeres körzetében már a teljes lakosságot evakuálták. Az első reaktor még a főrengés során sérülhetett meg, amit mintegy ötven utórengés követett, és azóta több tucatnyi hibás működést tapasztaltak a különböző létesítményekben. A hűtőrendszer meghibásodásának köszönhetően a szivárgás egyre fokozódik. A Fukushima 1 és 2 erőműveknél jelent meg radioaktív pára, és továbbra is próbálják csökkenteni a nyomást a reaktorokban, egyenlőre sikertelenül.
Az országban teljes készültség van, japán hadserege több ezer csapatot mozgósított, amiket több száz repülőgép és több tucatnyi hajóval szállítanak a gyors mozgósítás érdekében.
Végvári Ákos




Újabb földrengés Japánban


Újabb, a Richter-skála szerinti 6.3-as erősségű földrengés volt Honshu partjainál Kelet-Japánban. A rengés helyi idő szerint vasárnap reggel 8:24-kor ütött be, majd a főrengést két perccel később egy jóval rövidebb, 6.6-os erősségű utórengés követte. Japán még a pénteki, 8.9-es erősségű földrengés által keltett szökőár okozta károkkal és a nukleáris vészhelyzet elhárításával van elfoglalva, de azóta többször is történt a Richter-skála szerinti 6-os erősségű utórengés. Az újabb földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja az 1800-at. A természeti csapás által sújtott területen több millió ember maradt víz, gáz és elektromosság nélkül.
Végvári Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése