2023. június 13., kedd

A Világgazdasági Fórum tanácsadója szerint, a mesterséges intelligencia írni fog egy olyan Bibliát, ami mindenkinek tetszik. Misét tartott a mesterséges intelligencia - rengetegen vettek részt rajta

LISSZABON - Yuval Noah Harari, a Világgazdasági Fórum (WEF) vezető tanácsadója szerint a nem túl távoli jövőben a mesterséges intelligencia egy „helyes” világvallást hozhat létre.

„A történelem során a vallások mindig arról álmodoztak, hogy a szent könyvük egy emberfeletti intelligenciától származik nem pedig egy olyan könyv, amit egy emberi entitás írt” – mondta. „Néhány éven belül talán lesznek olyan vallások, amelyek valóban helyesek. Gondoljunk csak egy vallásra, amelynek szent könyvét egy mesterséges intelligencia írja. Ez néhány éven belül valósággá válhat.”

Harari 47 éves  Transzhumanista filozófus és népszerű író , a jeruzsálemi Héber Egyetemen tanít, miközben Klaus Schwabnak a Világgazdasági Fórum elnökének egyik legközelebbi tanácsadójaként is szolgál.

Egy 2022 augusztusi interjújában többek közt azt is kijelentette, hogy a világnak nincs többé szüksége a technológiai fejlődés miatt kiszorított „haszontalan” munkavállalók „nagy többségére”.

Harari szerint a Bibliát pedig nem vizsgálták meg kellőképpen.

„Gutenberg a 15. század közepén nyomtatta ki a Bibliát. A nyomda annyi példányt nyomtatott ki a Bibliából, amennyit Gutenberg kért. De nem hozott létre egyetlen új oldalt sem. Nem volt saját elképzelése a Bibliáról: Ez jó? Ez rossz? Hogyan kell ezt értelmezni?  Az mesterséges intelligencia új ötleteket hozhat létre. Akár új Bibliát is írhat.”

„Minden vallás – folytatta – azt állítja: „Ó, a többi vallás könyveit, emberek írták. De a mi könyvünk, nem, nem, nem, nem, nem. Valami emberfeletti intelligenciától jött!'”

A Bibliát katolikus püspökök állították össze isteni vezetés mellett a 382-es római zsinaton. A 46 könyvből álló Ószövetségre és a 27 könyvből álló Újszövetségre osztva I. Damasus pápa hirdette ki az „emberfeletti” bölcsesség segítségével . Maga Isten volt az, amelyet Krisztusnak az apostolokhoz intézett szavai megerősítenek János evangéliumában, amikor felment a mennybe: „A Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, mindenre megtanít benneteket.

Harari számos bizarr nézetet vall, amelyek a kereszténység alapelveit támadják. Az elmúlt években azt mondta, hogy a „homo sapiens” „igazság utáni faj”. Azt is megjegyezte, hogy az „emberek” már nem „titokzatos lelkek”, hanem csupán „feltörhető állatok”.

A mesterséges intelligencia témája volt az idei Bilderberg-találkozónak is amelyet Lisszabonban tartottak még májusban. Körülbelül 130 politikai és üzleti vezető vett részt a titkos összejövetelen, köztük az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella és a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt. Az nem ismert, hogy Harari jelen volt-e.

Számos iparági vezető súlyos aggodalmának adott hangot a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, köztük volt  maga Harari is .

A mesterséges intelligenciában „benne van a civilizáció elpusztításának lehetősége is” – mondta a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk a Fox News korábbi műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak még áprilisban.

„Nehéz belátni, hogyan lehetne megakadályozni azt, hogy a rossz emberek rossz dolgokra használják a mesterséges intelligenciát” – figyelmeztetett májusban a The New York Timesnak Dr. Geoffrey Hinton, a terület szakértője.

A napokban Németországban egy, a hagyományostól alapjaiban eltérő istentiszteletetre került sor, ami egy több ezer éves vallás elemeit vegyítette a legmodernebb technológiával. A misét ugyanis gyakorlatilag a mesterséges intelligencia tartotta: annak ugyanis példabeszédét is a ChatGPT írta, a rendezvényt pedig a képernyőre vetített virtuális avatarok vezették le.
Mindezek ellenére - vagy éppen emiatt - rengeteg ember volt kíváncsi az eseményre, és végül a mintegy 40 perces szertartáson több, mint 300 ember jelent meg az annak helyt adó fürthi templomban. A furcsa istentiszteletet a német evangélikus egyház szervezte, ötlete pedig egy bécsi teológustól és filozófustól, Jonas Simmerleintól származott.
Az eseményt a megjelentek ugyanakkor vegyesen értékelték. Különösen az avatarok voltak azok, amik néha még nevetést is kiváltottak a közönségből furcsa, nem kifejezetten emberi előadásmódjukkal, amit egyesek egyenesen lélektelennek neveztek. Mások számára ugyanakkor kellemesen pozitív volt az élmény, mert elmondásuk szerint sokkal rosszabbra számítottak.
A szervező szerint a cél nem annak megmutatása volt, hogy a mesterséges intelligencia már a papok munkáját is elveheti, hanem azé, hogy a modern technológia még nekik is segítségükre siethet. Ha ugyanis pl. a ChatGPT-re bízhatják példabeszédeik megírását, akkor több időt szentelhetnek más tevékenységeknek, mint pl. hogy személyesen segítsenek a hívőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése