2014. január 12., vasárnap

Kenyai menekülttábor: a törzsek, nyelvek kavalkádjában a keresztények teremtenek egységet

Luke Mulayinkal atya a Kenyában található Kakuma Menekültközpontban működő Szent Kereszt plébánia igazgatója, ahol több mint 130 ezer ember talált menedéket Afrika különböző államaiból.

A szudáni menekültek attól a naptól fogva érkeznek Kakumába, amikor elkezdődtek a zavargások. 2014. január 3-án 2273 menekült érkezett és még sokkal többen vannak úton. Mulayinkal  atya elmondja: találkozott egy Gabriel nevű emberrel Jongle államból, aki 2005-ben itt volt diák, a Don Bosco Kakumában. Egy szudáni civil szervezetnél dolgozik az édesanyjával, feleségével és gyermekeivel érkezett. Szerencsés volt, mert gépkocsival utazhattak, de azt mondja, a legtöbben  gyalog keltek útra.
Arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban meg fog növekedni az érkező menekültek száma. Amióta nincs több hely, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Bizottsága (UNHCR) néhány iskolát alakított át fogadásukra. Mindenre szükségük van, kezdve az élelmiszertől a ruházaton és sátrakon keresztül egészen a vízig. Hangsúlyozza: ha segíteni akarunk rajtuk, most van itt az ideje, hogy válaszoljunk a válságra, és ha van valami, amit tenni akarunk, akkor azt most kell megtennünk. Az UNHCR és az általuk vezetett irodák túl vannak terhelve.
A Kakuma Menekült Központot 1992-ben alapították a szudáni menekültek számára. A szaléziak már 1993 óta foglalkoznak a menekülttáborban élő fiatalokkal, képzést kínálnak fel nekik emberi és lelki növekedésük elősegítésére. Napjainkban a Szent Kereszt plébánia dél-szudáni, kongói, burundi, ruandai, etiópiai, eritreai és ugandai keresztényekből tevődik össze. A menekültek zöme nem ért sem angolul, sem kiswahili nyelven – vagyis a Kenyában használatos két hivatalos nyelven –, azért az itt működő mintegy tizenöt kis keresztény közösség tagjai veszik fel velük a kapcsolatot és jelentik az egységet különböző törzsek és nemzetségek között. Így a plébániák lesznek az egység alapvető helyei, ahol az emberek szívesen segítenek egymásnak.
A Kakumába érkező menekültek közül sokan írástudatlanok, ezért fontos szerepet töltenek be azok a fiatalok, akik tudnak írni és olvasni. Ők felelősségteljes feladatokat láthatnak el, a plébánia pedig kifejezetten szívvel ösztönzi őket erre.
ANS-Kakuma/Szaléziak.HU/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése